Iebilstot pret, viņuprāt, neargumentēto darba algu "iesaldēšanu", ko pretinflācijas plāna ietvaros gatavojas veikt Latvijas valdība, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) apsver iespēju rīkot protesta akcijas.
Trešdien LBAS vadība aicināja visas dalīborganizācijas nedēļas laikā veikt aptauju biedru vidū par tuvākajā laikā iespējamajām protesta formām. LBAS kategoriski nepiekrīt neargumentētajai darba algu "iesaldēšanai" un sociālo pabalstu ierobežošanai.

Arodbiedrību savienības pārstāvji norāda, ka šobrīd aptuveni 9% Latvijas iedzīvotāju saņem minimālo algu un vairāk nekā pusei iedzīvotāju darba samaksa ir būtiskākais ienākumu avots.

Tādējādi, nepārdomāta algu "iesaldēšana" var negatīvi atsaukties uz valsts attīstību ilgtermiņā – palielināsies uz ārzemēm aizbraukušo cilvēku skaits, sabiedriskajā sektorā, it īpaši valsts pārvaldē, pietrūks kvalificēti darbinieki, pazemināsies gan jauniešu profesionālās sagatavotības līmenis, gan vispārējās un augstākās izglītības līmenis, turpināsies process, ka darbam skolās un slimnīcās nevar piesaistīt jaunos speciālistus, un palielināsies valstī iebraukušo viesstrādnieku skaits.

LBAS uzskata, ka valdībai ir jāpilda tās ilgtermiņa garantijas, kas saskaņotu darba algu paaugstināšanas grafiku veidā ir dotas skolotājiem, mediķiem, kultūras darbiniekiem un policistiem. Tāpat valdībai ir jāievēro darba koplīgumu esamība lielā daļā Latvijas uzņēmumu, neliekot to vadībai ne formāli, ne neformāli "iesaldēt" darbinieku algas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!