Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) neatbalsta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) priekšlikumu noteikt atbildību par aplokšņu algas saņemšanu arī darba ņēmējam, sacīja LBAS vadītājs Pēteris Krīgers.

Krīgers uzskata, ka valsts nav izdarījusi neko no arodbiedrību iepriekš prasītā, lai uzlabotu situāciju darba tirgū, piemēram, nav sakārtojusi nodokļu sistēmu tā, lai visiem darba devējiem būtu vienādi darba nosacījumi.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka noteicējs darba attiecībās lielā mērā ir tieši darba devējs. "Tieši no viņa ir jāprasa atbildība. Nevar to prasīt no tā, kam nav ne naudas, ne iespējas ietekmēt šo procesu, - darbinieka," pauda Krīgers.

Viņš arī norādīja, ka VID nācis klajā ar minēto priekšlikumu, iepriekš nekonsultējoties ar LBAS un Latvijas Darba devēju konfederāciju, tomēr līdzīgi jautājumi pušu starpā iepriekš esot pārrunāti.

Kā vēstīts, VID ir sagatavojis vairākus priekšlikumus likumu grozījumiem ēnu ekonomikas apkarošanai, tostarp rosina noteikt administratīvo atbildību par darbu bez darba līguma un aplokšņu algas saņemšanu, ceturtdien konferencē paziņoja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

VID vadītāja atzina, ka šis priekšlikums var izraisīt ažiotāžu sabiedrībā, taču vienlaikus jāņem vērā, ka arī darba ņēmējs nereti iniciē algas saņemšanu aploksnē, piemēram, lai izvairītos no tiesu izpildītājiem.

Krimināllikumā efektīvas problēmas risināšanai saistībā ar noziedzīgiem nodarījumiem aplokšņu algu jomā VID rosina mainīt nodarīto zaudējumu apjomu no 50 minimālajām algām uz piecām minimālajām algām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!