Ministru kabineta sēdē apstiprināts Bērnu un ģimenes lietu ministrijas sagatavotais likumprojekts "Grozījumi ārstniecības likumā". Grozījumi ļauj ārstiem informēt bāriņtiesas par jaundzimušajiem, ja ārstiem rodas aizdomas, ka mazulis netiek pienācīgi aprūpēts, informēja ministrijas pārstāvis Taivo Trams.
Likumprojekts "Grozījumi ārstniecības likumā" paredz, ka gadījumos, kad ārstniecības iestādei, kura nodrošinājusi dzemdību palīdzību, vai stacionāra iestādei, uz kuru pēc dzimšanas jaundzimušais nosūtīts, rodas pamatotas aizdomas, ka mazulim netiks nodrošināta pilnvērtīga aprūpe ģimenē, tā nekavējoties, bet ne vēlāk kā trīs dienu laikā, par bērna dzimšanu informē mātes uzrādītās dzīvesvietas bāriņtiesu. Ja māte neuzrāda savu dzīvesvietu, ārstniecības iestādei jāinformē attiecīgi tā bāriņtiesa, kuras administratīvajā teritorijā atrodas ārstniecības iestāde.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2004. gadā no ārējiem slimību un nāves cēloņiem miruši 11 zīdaiņi, savukārt 2005. gadā – 15 zīdaiņi. Ņemot vērā šādu gadījumu pieaugumu, Bērnu un ģimenes lietu ministrija, lai samazinātu šādu gadījumu skaitu, ir sagatavojusi likumprojektu "Grozījumi ārstniecības likumā".

Grozījumi izstrādāti, lai novērstu situāciju, ka jaundzimušais nav reģistrēts pie ģimenes ārsta un tādēļ viņam netiek nodrošināta primārā veselības aprūpe, kas var radīt apdraudējumu bērna dzīvībai. Ar grozījumu palīdzību iecerēts arī mazināt novārtā un bez vecāku gādības atstāto mirušo zīdaiņu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!