Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija pašlaik neplāno vērtēt Viļānu slimnīcas ārsta Jura Vidiņa ("Vienotība", "Pilsoniskā savienība") izteikumus, ka viņš nespētu ārstēt krievu šovinistus, teica komisijas priekšsēdētājs Ivars Ūpis.

Uz jautājumu, vai pēc prezidenta Valda Zatlera aicinājuma izvērtēt Vidiņa izteikumus LĀB Ētikas komisija gatavojas to darīt, Ūpis atbildēja, ka komisijai nav tādu plānu, jo par Vidiņu nav iesniegta neviena rakstveida sūdzība, taču LĀB Ētikas komisija vērtē tikai rakstveida iesniegumus.

Ūpis uzskata, ka Zatlera aicinājums vien nav pamats, lai Ētikas komisija sāktu vērtēt šo jautājumu, jo Vidiņš varētu publiski izteikt vienu domu, bet dzīvē ārstēt visus. Neviens pacients par viņu komisijai neesot sūdzējies.

Atbildot uz jautājumu, vai LĀB Ētikas komisijas locekļi tomēr plāno apspriest Vidiņa gadījumu, Ūpis norādīja, ka pašlaik neko nav iespējams noteikti pateikt, jo 26.novembrī gaidāma LĀB pilnsapulce, kurā tiks pārvēlēta arī Ētikas komisija, un pirms vēlēšanām esot pārāk maz laika, lai pie tā ķertos pašreizējā Ētikas komisija.

Jau vēstīts, ka Viļānu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vidiņš "Latvijas Avīzei" atzinis, ka krievu šovinistiem ārstēšanu atteiktu, izņemot gadījumus, kad ir nepieciešama steidzīga operācija. "Ja tad nepalīdzēs, draud kriminālatbildība," Vidiņš teicis.

Arī Zatlers aicinājis LĀB Ētikas komisiju izvērtēt Vidiņa izteikumus, jo šāds paziņojums vērtējams kā skandalozs un nav pieņemams pēc būtības nevienam ārstam un nevienam cilvēkam. Pēc Zatlera domām, Ētikas komisijai būtu jāvērtē, vai šāds cilvēks ir tiesīgs ārstēt citus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!