Foto: LETA

Sestdien, 23. jūlijā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atbalstīja vēlētāju ierosinājumu – izveidot 39 iecirkņus telpās, kas atrodas ārpus Latvijas Republikas pārstāvniecībām ārzemēs. Tādējādi 14. Saeimas vēlēšanās būs iespēja nobalsot kopumā 80 vietās ārpus Latvijas, portāls "Delfi" uzzināja CVK.

Kā informēja Centrālā vēlēšanu komisija, tad iecirkņi atradīsies 42 pasaules valstīs. Visu iecirkņu saraksts pieejams CVK mājaslapā www.cvk.lv.

Valstis, kurās balsotāji varēs piedalīties Saeimas vēlēšanās ārpus Latvijas, ir Amerikas Savienotajās Valstis, Apvienotie Arābu Emirāti, Austrālija, Austrija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Beļģija, Brazīlija, Čehija, Dānija, Ēģipte, Francija, Grieķija, Gruzija, Igaunija, Indija, Īrija, Islande, Itālija, Izraēla, Japāna, Kanāda, Kazahstāna, Krievija, Ķīna, Dienvidkoreja, Lielbritānija un Ziemeļīrijas Apvienotā Karaliste, Lietuva, Luksemburga, Moldova, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Somija, Spānija, Šveice, Turcija, Ukraina, Ungārija, Uzbekistāna, Vācija un Zviedrija.

Saeimas vēlēšanu dienā, 1. oktobrī, iecirkņi ārvalstīs balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20 pēc vietējā laika. Iespēja nobalsot ir kā ārvalstīs pastāvīgi mītošajiem Latvijas pilsoņiem, tā arī uz laiku ārzemēs darba vai ceļojuma dēļ nokļuvušajiem.

Vēlētāji ārvalstīs Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties, arī balsojot pa pastu. Pasta balsošanai no ārvalstīm iespējams pieteikties no šodienas, 23. jūlija, līdz 9. septembrim.

14. Saeimas vēlēšanās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte). Šoreiz ērti piedalīties vēlēšanās varēs arī vēlētāji, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pases, jo parlamenta vēlēšanās pirmo reizi vēlētāju uzskaitei tiks izmantots vēlētāju reģistrs un spiedogs pasē par dalību vēlēšanās netiks likts. Līdz ar to vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, lai piedalītos vēlēšanās, nebūs nepieciešama vēlētāja apliecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!