Foto: LETA

Koalīcijas partnerim – "Apvienotajam sarakstam" (AS) –, nav skaidrs, ko mainīs koalīcijas paplašināšana, kā tas palīdzēs jau uzsāktajiem darbiem, ceturtdien Latvijas Radio sacīja AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Jau rakstīts, ka trešdien, 31. maijā, uzreiz pēc jaunā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča (JV) ievēlēšanas, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem paudis, ka gatavojas sākt sarunas ar pašreizējiem partneriem par valdošās koalīcijas paplašināšanos, noprotams, ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem", vēstīja TV3 Ziņas.

Ceturtdienas rītā Tavars Latvijas Radio sacīja, ka viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam neesot skaidrs, kā tas palīdzēs rast risinājumus attiecībā uz uzsāktajiem procesiem veselības, izglītības un ostu jomā – ļoti daudzām lietām, kas ir procesā. Tāpat arī nodokļu reforma ir nesen kā sākta. Vispirms esot jāatbild uz šiem vienkāršajiem jautājumiem un ko šāda paplašināšana došot sabiedrībai.

"Vienkāršs jautājums – ko tas mainīs un uzlabos, vai mēs kādu pievienojam klāt vai nepievienojam klāt," sacīja Tavars.

Viņš teica, ka, AS ieskatā, viņu virzītais Valsts prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns bijis piemērotāks šim amatam, taču šis posms ir noslēdzies, jāturpina strādāt tālāk, un "Jaunās vienotības" virzīto Edgaru Rinkēviču var apsveikt ar ievēlēšanu. Politiskais spēks sevī rūgtumu par to netur.

AS jau no pirmās dienas, kad sākās prezidenta vēlēšanu, kandidātu virzīšanas process, uzsvēra, ka prezidenta vēlēšanas un valdības stabilitāte – šie procesi nav savstarpēji saistīti.

Tāpat politiskais spēks uzskatījis, ka jāturpina strādāt līdzšinējai – trīs partiju veidotajai koalīcijai, kurā ir "Jaunā vienotība", AS un Nacionālā apvienība.

"Jaunās vienotības" pārstāvis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens ceturtdienas rītā Latvijas Radio sacīja, ka koalīcijas paplašināšana dos dinamiku ātrāk virzīties uz priekšu, jo "šobrīd nav pats optimālākais ātrums reformām", pie kurām darbu sākusi valdība.

Vaicāts, vai iemesls tam, ka reformām trūkst šī ātruma, nav tas, ka "nevelk" lokomotīve, proti valdības vadītājs Kariņš, Ašeradens atbildēja, sakot: "Es domāju, ka ar premjeru viss ir kārtībā". Viņaprāt, "daži vagoniņi ķeras".

Ašeradens teica, ka ir jāizrunājas ar esošajiem koalīcijas partneriem, kādēļ šāda situācija ir radusies. Atbildes uz šo jautājumu ir jāmeklē visiem kopā.

Viņaprāt, koalīcijai ir jāspēj vienoties par valstī risināmiem būtiskiem jautājumiem – ja tā nespēj vienoties, tad jādomā par esošā modeļa maiņu.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis ceturtdienas rītā Latvijas Radio uz jautājumu, kādus amatus tad partija gatava ieņemt paplašinātās koalīcijas valdībā, atbildēja, sakot, ka konsultāciju procesā, kas bijis gana garš, tikuši piedāvāti "arī konkrētiem cilvēkiem konkrēti amati", bet šie piedāvājumi nebija no JV.

Valainis teica, ka ZZS ar JV kopā strādā jau ilgi un arī pēdējo piecu gadu laikā, kamēr ZZS nav vienādās pozīcijas ar JV, kopīgi tikuši pieņemti izšķiroši lēmumi parlamentā, piemēram, drošības jautājumos.

Viens no partneriem prezidenta vēlēšanu procesā runājis, ka būs jauna valdība, jauni amati. Tieši AS paši iesākuši šo procesu, izvirzot savu prezidenta amata kandidātu, nekonsultējoties ar koalīcijas partneriem. Tikai pēcāk šajā procesā iesaistījās arī opozīcija.

Viņš arī teica, ka viss liecina par iekšējām problēmām valdības koalīcijā, tāpēc ZZS ieskatā rīcībspējīga valdība būtu tāda, kurā būtu iespējami plaša politisko partiju pārstāvniecība.

Valainis akcentēja, ka lēmumi par to, kā tālāk strādāt, ir jāpieņem koalīcijai. Ja tai pievienojas ZZS, tad tā, jau saskaņā ar likumiem, vairs nav esošās koalīcijas paplašināšana, bet gan jauna valdība.

ZZS pārstāvis pauda viedokli, ka valdībai ir nepieciešama lielāka izlēmība, saskaroties ar esošajiem izaicinājumiem, piemēram, veselības aprūpes jomā, izglītības sistēmā, iekšlietu struktūrās. Tāpat arī ostu reformas jautājums ir viens no jautājumiem, kur arī ir daudz straujāk jāiet uz priekšu.

Ja šie koalīcijas partneri uzskata, ka var strādāt tāpat kā līdz šim, tad tas nav pareizi, viņš pauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!