Valsts asinsdonoru centram (VAC) steidzami nepieciešamas visu asinsgrupu asinis, jo tas nespēj nodrošināt slimnīcas ar pārliešanai nepieciešamajām asinīm.
Par to informēja VAC donoru atlases nodaļas vadītāja Irēna Danilāne. Viņa arī piebilda, ka donori asinis nenāk nodot ne tikai donoru centrā, bet arī izbraukumos lauku pilsētās. "Potenciālie donori ir aizņemti ar sēņu lasīšanu, un viņi neatrod laiku nodot asinis," paskaidroja Danilāne. "Tā ir problēma, ar kuru cīnāmies regulāri, jo, ja cilvēks ar sēņu lasīšanu var nopelnīt 30 latus dienā, tad likumsakarīgi asins nodošana vairs nav primārais, jo ikviens ir ieinteresēts pēc iespējas vairāk nopelnīt," atzina vadītāja.

Viņa arī atklāja, ka vienīgi 0 grupas rēzus pozitīvām asinīm ir nelielas rezerves, taču, ja vienlaicīgi pieciem cilvēkiem būtu nepieciešamas šīs grupas asinis, kritiska situācija izveidotos arī ar šīs asinsgrupas asinīm.

Asinis var ziedot visi veselie iedzīvotāji vecumā no 16 līdz 65 gadiem, kuri sver vairāk par 50 kilogramiem. Asinis nav ieteicams nodot pēc darba nakts maiņā, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma.

Pirms procedūras donors centrā bez maksas var paēst vieglas brokastis, bet pēc asiņu nodošanas saņem trīs latus pusdienām. Atbilstoši likumam donoram dienā, kad viņš nodod asinis, ir tiesības no darbavietas saņemt apmaksātu brīvdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!