Foto: Latvijas armija

ASV 173.kājnieku brigādei specifiski apmācību treniņi Ādažu poligonā atsevišķi no latviešiem nav ieplānoti, visas armijas mācības notiks kopā ar Latvijas karavīriem. Tāpat Latvijas neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, amerikāņu vienība kopā ar latviešiem dosies kopīgā parādē Valmierā, portālam "Delfi" apstiprināja sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts.

"Jārēķinās, ka visa gada garumā mūsu pašu apmācības ir ļoti blīvas. Mēs plānojam aptuveni pusotru gadu uz priekšu visas savas militārās aktivitātes. Tāpēc tas, ko mēs tagad darām ar amerikāņu karavīriem - mēs viņus iesaistām jau savās plānotajās aktivitātēs. Tādējādi ASV karavīriem vieniem pašiem specifisku apmācību nebūs," norāda pulkvedis Liberts.

ASV 173.kājnieku brigāde Latvijā jau iekļāvusies tādā pašā darba ritmā, pie kāda pieraduši Latvijas karavīri.

"Pirmās dienās, kad amerikāņi ieradās, mēs sākām ar individuālām ieroču piešaudēm - lai viņi spētu pielāgot savus ieročus apmācības procesam. Tagad lēnā garā audzējam tempu, nākamnedēļ, piemēram, būs treniņi jau ar smagajiem ložmetējiem," stāsta Liberts.

"Sākam trenēties arī nacionālajām vingrinājumam "Namejs", šajās mācībās viņu rota tiks iekļauta mūsu pirmā kājnieku bataljona sastāvā. "Nameja" laikā gatavojamies tādiem vingrinājumiem kā sava spēka aizsardzība, kā arī dažiem ātrās reaģēšanas uzdevumiem, piemēram, izvilkt kādu sabiedroto ārā no apdraudētās teritorijas, vai uzbrukt kādai relatīvi nelielai pretinieku vienībai, kas ir nostirpinājusies kādā bāzes punktā," plānotās ASV karavīru mācības raksturo Liberts.

Iespējams, maija sākumā amerikāņi Ādažu poligonā izpildīs tikai savu nacionālo mācību vingrinājumu – izpletņlēkšanu- bez latviešu līdzdalības. Par šādu apmācību daļu gan pagaidām nav skaidrības, tas esot jāsaskaņo ar Latvijas Gaisa spēkiem, norāda pulkvedis.

Jau ziņots, ka Latvijā pagājušajā nedēļā ieradās ASV gaisa desanta rota no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes vienības, lai piedalītos rotējošā mācību procesā, un uzturēsies Latvijā vismaz līdz šā gada beigām. Rota izvietota Ādažu bāzē.

ASV desantnieki ieradušies arī pārējās Baltijas valstīs un Polijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!