Foto: LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Džo Baidena publicētajā sankciju sarakstā iekļauta arī "Alfa-Bank", kuras līdzīpašnieks ir Latvijas pilsonību ieguvušais uzņēmējs Pjotrs Avens.

Jāatzīmē, ka Avena bankai noteiktās sankcijas nav pašas bargākas, kas varētu būt, proti, "Alfa-Bank" noteikti tikai parādu un akciju kapitāla ierobežojumi.

Portāls "Delfi" ir sazinājies ar Iekšlietu ministriju par Avena pilsonības statusu, un publicēs ministrijas atbildi brīdī, kad tā tiks saņemta.

LTV speciālizlaidumā iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) norādīja, ka viņa interesēsies par Avena pilsonības "juridiskajiem aspektiem".

Raidījums "De Facto" iepriekš vēstījis, ka, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020. gada nogalē izbeidza kriminālprocesu, kurā tika pētīts, vai par Avenam 2016. gadā piešķirto Latvijas pilsonību tika dots kukulis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vadītājam Vilnim Jēkabsonam. KNAB kukuļošanu nekonstatēja, taču lūdza Iekšlietu ministrijai (IeM) dienesta pārbaudē vērtēt iespējamos pārkāpumus procedūrā, kādā Avenam piešķirta pilsonība.

Uz pilsonību latviešu strēlnieka mazdēls Avens varēja pretendēt, pamatojoties uz Pilsonības likuma normu, kas paredz, ka par Latvijas pilsoni atzīstams latvietis, kura priekštecis pastāvīgi dzīvojis Latvijas teritorijā laikā starp 1881. gadu un Latvijas Republikas okupācijas dienu 1940.gada 17. jūnijā. Vienlaikus šai personai jāapliecina sava piederība pie valsts nācijas un latviešu valodas prasme, kuru pārbauda PMLP izveidota komisija.

"De facto" vēstīja, ka Avens latviešu valodas eksāmenu kārtoja divreiz. 2015. gada decembrī viņš izkrita. Kā vēlāk KNAB liecināja eksāmena komisijas locekle-filoloģe, "bija skaidrs, ka Avens nemāk valodu un nebija saprotams, ko viņš runā". Savukārt šīs pašas komisijas locekle-vēsturniece par 2016. gada aprīlī notikušo pārbaudi liecināja, ka viņai bijuši iebildumi par Avena zināšanu pārbaudes novērtējumu. Tomēr komisijas vadītāja abām pārējām loceklēm esot uzspiedusi savu viedokli, proti, ielikt minimālo nepieciešamo punktu skaitu Avena valodas prasmes pārbaudē, norādīja LTV raidījums.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka banka 2020. gadā strādāja ar 1,35 miljardu ASV dolāru lielu peļņu.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins naktī uz ceturtdienu ap 4:50 (pēc Latvijas un Ukrainas laika), visticamāk, iepriekš ierakstītā uzrunā pasludināja specoperācijas sākumu pret neatkarīgo Ukrainu. Līdz ar šo paziņojumu Krievijas spēki uzsākuši jaunu posmu 2014. gadā sāktajā kaimiņvalsts terorizēšanā.

Ukrainas Bruņotie spēki informē, ka viss sākās pulksten 5.00 ar armijas vienību apšaudīšanu valsts austrumos un raķešu triecieniem pa lidostām, kā arī militārajiem objektiem. Sekojušas artilērijas apšaudes pa pierobežas teritorijām.

Krievijas spēki šķērsojuši Ukrainas robežu gan no Baltkrievijas, gan okupētās Krimas, gan Krievijas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!