Valdība otrdien atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) izstrādāto koncepciju par starpniecības jeb mediācijas ieviešanu civiltiesisku strīdu risināšanā, portālu "Delfi" informēja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.
Mediācija šajā koncepcijā skaidrota kā pušu sadarbības process, kurā trešā neitrālā persona jeb mediants, izmantojot dažādas metodes un profesionālās prasmes, palīdz strīda pusēm sasniegt brīvprātīgu un pieņemamu strīda risinājumu.

Latvijā alternatīvas civiltiesisku strīdu risināšanā, kas vērsti uz vienošanos, pašlaik ir nepilnīgas, teikts izstrādātajā koncepcijā. Lai panāktu, ka strīda puses izmantotu efektīvāko domstarpību risināšanas veidu, kā arī to, lai tiesas process netiktu uzskatīts par vienīgo risinājumu jebkādu domstarpību izšķiršanai, nepieciešams ieviest alternatīvas domstarpību risināšanā.

Koncepcijā piedāvāti vairāki mediācijas ieviešanas varianti. Ministru kabinets atbalstīja variantu, kurš paredz mediācijas modeļu pakāpenisku ieviešanu. Šis variants nenoraida nevienu no mediācijas modeļiem, taču tiesas atvasinātās mediācijas modeli atzīst par primāro efektīvas tiesvedības un mediācijas procesa sasaistes nodrošināšanā, norāda Saulīte.

Valdība otrdien noteica, ka par koncepcijas ieviešanu atbildīgā būs TM, uzdodot tieslietu ministram līdz 15. martam izveidot darba grupu, kas izstrādātu pasākumu plānu koncepcijas īstenošanai. Pasākumu plānā jāiekļauj arī infor¬mācija par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos. Savukārt līdz šā gada 15. decembrim minētais plāns jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā.

Ar pilnu koncepcijas tekstu var iepazīties MK mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!