Foto: LETA
Otrdien, 18. maijā, valdības apstiprināto atvieglojumu pret Covid-19 vakcinētiem un pārslimojušiem cilvēkiem darba kolektīvos ļaut telpās līdz 20 cilvēkiem pulcēties bez maskām ievērošanas "atbildība gulstas uz pašiem cilvēkiem", izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) paustā medijiem.

Viņš norādīja, ka "atbildība gulstas uz pašiem cilvēkiem un interesi saglabāt savu veselību".

Atvieglojumu ieviešana vakcinētiem cilvēkiem tiek sākta no organizētas vides – darba kolektīviem, amatiermākslas kolektīviem, kur cilvēki viens otru pazīst un kopā būšana ir regulāra, nevis gadījuma rakstura satikšanās, sacīja Pavļuts.

"Šādās vidēs mēs dodam iespēju cilvēkiem organizēt pašiem pārliecināšanās procedūru," norādīja ministrs, piebilstot, ka tas šajā gadījumā ir sporta kolektīvu un amatiermākslas kolektīvu vadītāju, organizatoru uzdevums, kuru var veikt pēc saviem ieskatiem.

Viņš minēja, ka pieejamie rīki ir vairāki – ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādes izziņas par vakcināciju, kā arī informatīvās kartiņas, kuras izsniedz, saņemot vakcīnu, uzrādīšana. Tāpat Latvijas iekšējos apstākļos ir iespējams uzrādīt izdruku no e-veselības.

"Esam centušies lieki neformalizēt šo procesu, uzskatot, ka organizēti kolektīvi, darbavietas ir spējīgas šo jautājumu atrisināt pašas," sacīja Pavļuts.

Jau ziņots, ka valdība otrdien apstiprināja Veselības ministrijas (VM) rosinātos atvieglojumus pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, atļaujot pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē.

VM piedāvājums paredz, ka vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas varēs brīvāk pulcēties slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi vai sporta komandas.

Tāpat ministrija rosināja noteikt, ka, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, darba vietā vai vienā telpā varēs tikties ne vairāk kā 20 cilvēku, kuri ir vakcinēti vai ir pārslimojuši Covid-19. Izņēmums attieksies tikai uz pastāvīgiem kolektīviem, kas var uzrādīt vakcinācijas vai pārslimošanas apliecinājumus. Koplietošanas telpās arī turpmāk būs jālieto mutes un deguna aizsegs un jāievēro distancēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!