Foto: F64
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātu vairākums trešdien nolēma virzīt pašreizējā Valsts prezidenta padomnieka un bijušā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša kandidatūru Satversmes aizsardzības biroja (SAB) priekšnieka amatam.

Par to nobalsoja deviņi komisijas deputāti, bet četri - "Saskaņas centra" (SC) frakcijas pārstāvji - atturējās.

Šis bija pēdējais solis pirms balsojuma Saeimā, kas paredzēts plenārsēdē jau ceturtdien.

Maizītis pirms komisijas balsojuma sacīja, ka nekad nav strādājis nevienā drošības iestādē, tāpēc, ja viņam būs uzticēti SAB priekšnieka pienākumi, viņam vispirms pirmais uzdevums būtu iepazīt šīs iestādes specifisko ikdienas darbu.

Viņš uzskata, ka līdz šim SAB ne vienmēr sīki paskaidrojis atteikumus piešķirt pielaidi valsts noslēpumam, vien atsaucies uz likumu, tomēr, pēc Maizīša domām, ir situācijas, kad to varētu paskaidrot sīkāk. Viņš arī atzina, ka ir arī daudz gadījumu, kad amatpersona pati ļoti labi zina, kāpēc nav saņēmusi pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Atbildot uz komisijas deputātu jautājumiem, Maizītis arī atzina, ka, iespējams, sabiedrību par SAB darbu vajadzētu informēt mazliet plašāk. Tomēr tikšot saglabāts līdzsvars starp to, "ko var un ko nevar teikt.

"Drošības iestādes nekur pasaulē nav tās runātīgākās, tāpēc ir meklējumi, kā izteikties par vienu vai otru darīto darbu. (..) Katrs teikums jāpēta, kādēļ tas ir pateikts publiski," sacīja Maizītis.

Maizītis piebilda, ka, darbojoties Valsts prezidenta komandā, viņam radies priekšstats, par to kā drošības iestādes Nacionālās drošības padomē (NDP) sniedz informāciju valsts vadībai, un viņš uzskata, ka SAB to varētu darīt detalizētāk.

Paredzams, ka Maizīti ceturtdien apstiprinās SAB priekšnieka amatā.
Viņa kandidatūru uz SAB priekšnieka amatu atbalsta visas koalīcijas frakcijas, bet opozīcijā esošajai ZZS frakcijai par viņa kandidatūru būs brīvais balsojums. Savukārt SC frakcija otrdien tikusies ar Maizīti un par savu viedokli par viņa apstiprināšanu amatā lems frakcijas sēdē pēcpusdienā.

Jau ziņots, ka Nacionālās drošības padome nolēma SAB direktora amatam virzīt Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieku, bijušo ģenerālprokuroru Maizīti.

Pašreizējais SAB direktors Jānis Kažociņš biroju vada kopš 2003.gada 2.maija. Augstajā amatā viņš tika apstiprināts divus termiņus pēc kārtas. Šā gada 2.maijā Kažociņam beigsies pilnvaru termiņš, bet trešo reizi viņš uz šo amatu nolēmis nekandidēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!