Foto: LETA

Piektdien izdevies novērst traucējumus vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā un līdz pulksten 20 vēlētājiem iespējams balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, portālu "Delfi" informēja Centrālā vēlēšanu komisijas (CVK) sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Līva Laizāne.

CVK aicina izmantot šo iespēju tiem iedzīvotājiem, kuri Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu pamatdienā sestdien, 25. maijā, nevarēs balsot savā vēlēšanu iecirknī. Savukārt pārējie vēlētāji aicināti doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni piektdien līdz pulksten 20 vai sestdien no pulksten 7 līdz 20.

Kā portāls Delfi novēroja 41. vēlēšanu iecirknī Rīgas 15.vidusskolā, pagaidām vēlētāju nav daudz, taču cilvēki nāk. Iepriekšējās balsošanas iespēju šajā iecirknī līdz pulksten 18.30 izmantojuši 13 nereģistrētie vēlētāji. Šāda iespēja radusies pēc pulksten 17.

Vēlētājiem, kuri bija reģistrēti citā vēlēšanu iecirknī, balsošana 15. vidusskolā prasīja vien dažas minūtes.

Sestdien balsot vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs nav reģistrēts, nebūs iespējams. Laizāne atgādina, ka iespēju balsot citā vēlēšanu iecirknī likumdevējs paredzējis tikai iepriekšējās balsošanas dienās ar nosacījumu, ja ir iespējams nodrošināt tiešsaistes datu apmaiņu starp iecirkni, kurā vēlētājs reģistrēts, un iecirkni, kurā vēlētājs balso.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdienas rītā konstatēti traucējumi EP vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā, līdz ar to nobalsot citā iecirknī nebija iespējams.

Kā informēja Laizāne, piektdien uzņēmumam "Soaar" sadarbībā ar pakalpojuma nodrošināšanā iesaistītajām iestādēm ir izdevies noskaidrot un novērst traucējumu vēlēšanu iecirkņu tiešsaistes datu apmaiņas sistēmā.

CVK atgādina, ka EP vēlēšanās, kur vēlētāju uzskaitei lieto vēlētāju sarakstus, pamatbalsošanas iespēja ir balsot vēlēšanu iecirknī, kura sarakstā vēlētājs reģistrēts. Iespēja balsot citā iecirknī, lietojot vēlētāju sarakstus, tiek izmēģināta pirmo reizi. Izmēģinājuma mērķis esot pārbaudīt pakalpojuma izmantošanas iespējas 2022. gada Saeimas vēlēšanās, lai apzinātu risinājumus, kā nodrošināt to vēlētāju tiesības piedalīties vēlēšanās, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!