Piektdien, 16.novembrī, Latvijas Banka (LB) atklās savu jauno Rīgas filiāli, kura tika celta vairāk nekā divus gadus. LB filiāles, kurā atradīsies arī naudas glabātuve, kopējās izmaksas ir gandrīz 26 miljoni latu. Jaunbūvei ir trīs virszemes stāvi un pagrabstāvs. Centrālās bankas padome lēmumu par Rīgas filiāles būvniecību pieņēma 1994.gada maijā, bet tās celtniecība sākās 1999.gada gada jūlija beigās.
Būvdarbus veica būvuzņēmumu apvienība "E. Heitkamp Lettland un Rīgas būvapvienība", kurā ietilpst BKD, "Kalnozols un partneri" un "Velve", kā arī Vācijas sabiedrība "E. Heitkamp GmbH". LB Rīgas filiāles ēka ir būvēta, balstoties uz Vācijas Centrālās bankas drošības koncepcijas standartiem, kas uzskatāmi par vieniem no stingrākajiem Eiropā.

LB Rīgas filiāles ēkas galvenā funkcija būs skaidras naudas uzglabāšana, naudas apstrāde, kā arī bezskaidras naudas darījumu veikšana. Filiālē būs emisijas bankas vajadzībām atbilstoša, ietilpīga un droša skaidrās naudas glabātava. Tiks veikta naudas apstrāde, tās saņemšana un izsniegšana bankām, kā arī apkalpoti iedzīvotāji, kuriem nepieciešams samainīt bojāto naudu vai iegādāties ASV dolārus.

Ar norēķinu centra starpniecību tiks nodrošināti efektīvi bezskaidras naudas norēķini starp bankām. Jaunā filiāle veiks gan papīra dokumentu apstrādi, gan elektroniskos norēķinus. Jaunajā filiālē atradīsies arī Latvijas Bankas datorcentrāle, kas nodrošinās gan Latvijas Bankas iekšējās informācijas sistēmas, gan elektroniskās starpbanku norēķinu sistēmas drošu un stabilu darbību.

Latvijas Bankas naudas glabātava, kas atrodas tās centrālajā ēkā, ir celta gadsimta sākumā un neatbilst naudas glabāšanas drošības prasībām, turklāt nav pietiekami ietilpīga. Tādēļ Latvijas naudas rezerves jau vairākus gadus glabājas ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!