Kāds ASV vēstniecības atlaists darbinieks vērsies Satversmes tiesā, protestējot pret Rīgas centra rajona tiesas lēmumu pēc Ārlietu ministrijas norādījuma izbeigt tiesvedību par viņa atjaunošanu darbā. Bijušais vēstniecības darbinieks uzskata, ka ir pārkāptas viņa tiesības uz taisnīgo tiesu.
Saņemtais pieteikums nodots Satversmes tiesas kolēģijai, kurai mēneša laikā jāpieņem lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt lietu, portālu “Delfi” informēja ST preses sekretārs Edgars Pastars.

Bijušais ASV vēstniecības darbinieks sūdzībā norāda, ka viņš atbrīvots darbinieku skaita samazināšanas rezultātā. Viņš tam nepiekrita un lūdza, lai viņu atjaunotu darbā. Sākotnēji Centra rajona tiesa prasību pieņēma izskatīšanai, bet pēc Ārlietu ministrijas norādījuma “ievērot Latvijas starptautiski tiesiskās saistības, kā arī izvērtēt civilprocesa turpmāko virzību”, tiesvedību lietā tika izbeigta.

Pieteikuma iesniedzējs uzskata, ka tas ir pretrunā ar Satversmes ietverto normu, ka ikvienai personai ir tiesības uz taisnīgu tiesu. Viņš norāda, ka Civilprocesa likums ir pretrunā ar minēto Satversmes pantu, jo liedz tiesības vērsties vispārējās jurisdikcijas tiesā pret ārvalsti, kā arī nedod tiesai pašai tiesības vērtēt, vai uz konkrēto gadījumu attiecas valsts imunitāte.

Pieteikumā tiek norādīts, ka nav pamatoti ārvalstīm nodrošināt absolūtu imunitāti pret Latvijas civilo jurisdikciju. Citās valstīs (Vācija, Beļģija, Itālija, Ēģipte) pastāvot ierobežotā valstu imunitātes doktrīna, kas paredz, ka ārvalstīm tiek piešķirta tikai saistībā ar darbībām, kas ir tās suverēnās varas izpausme. Imunitāte neattiecoties uz tādām darbībām, kurām ir komerciāls raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!