Foto: DELFI

Neatkarīgās muitnieku arodbiedrības pieteiktais brīdinājuma streiks uz nenoteiktu laiku ir atlikts, portālu "Delfi" informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Muitnieki streikot bija paredzējuši no 27. līdz 30. septembrim, tādējādi protestējot "pret valdības nespēju risināt izdienas pensiju piešķiršanu muitniekiem". Streikot bija apņēmušies 278 muitnieki.

VID tiesā ir iesniedzis prasību par streika pieteikuma likumību, aicinot vērtēt, piemēram, vai arodbiedrība, piesakot brīdinājuma streiku, ir korekti ievērojusi visas procedūras.

Paredzams, ka tiesa spriedumu pieņems aptuveni 10 dienu laikā. VID atgādina, ka līdz tiesas lēmuma paziņošanai uzsākt streiku ir nelikumīgi.

"VID vadība uzstāj uz vienlīdzības principa ieviešanu izdienas pensiju sistēmā. Tā kā lēmums par izdienas pensiju piešķiršanu nav VID kompetencē, drīzumā plānota tikšanās Ministru kabineta līmenī, kurā piedalīsies pārstāvji no Ministru kabineta, Finanšu ministrijas, VID un arī muitnieku arodbiedrības. Jau tagad VID vadība ir izstrādājusi priekšlikumus izdienas pensiju alternatīviem risinājumiem," informē Augstkalne-Jaunbērziņa.

Neatkarīgo muitnieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Edgars Mazuls iepriekš skaidroja, ka streika iemesls ir Latvijas valdības nespēja 10 gadu laikā pieņemt lēmumu par izdienas pensiju piešķiršanas koncepciju ar iekšējo un/vai ārējo drošību saistītām spēka struktūrām.

Maijā vairāk nekā 900 muitnieki un muitas policisti iesniedza Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) petīciju par izdienas pensiju ieviešanu VID amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība skaidroja, ka pirms 13 gadiem tika sākta likumprojekta "Muitas iestāžu ierēdņu ar speciālajām dienesta pakāpēm izdienas pensiju likums" saskaņošana. 2016. gadā tā brīža VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā Finanšu ministrijai lūdza virzīt valdībā pārstrādāto likumprojekta versiju. Jaunā versija paredzēja izdienas pensijas ieviest no 2018. gada. Tomēr likumprojekts tā arī nav pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!