Foto: AFI

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāti ceturtdien lūguši pagaidām Saeimā neizskatīt likumprojekta, kas paredz iespēju cittautiešiem, kuri ir Latvijas pilsoņi un valstī nodzīvojuši vismaz 15 gadus, pasē ierakstīt latvieša tautību, portāls "Delfi" noskaidroja Saeimā.

NA frakcijas deputāti norādījuši uz nepieciešamību pārliecināties, vai šī iespēja neietekmēs ļaužu iespējas iegūt pilsonību. Frakcija ar koalīcijas partneriem arī vēlas izrunāt likumprojektā ietverto normu, kas paredz, ka persona būs tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu iepriekšējo piecu paaudžu radinieku tautību.

Priekšlikumu cittautiešiem, kuri ir Latvijas pilsoņi un šajā valstī dzīvojuši vismaz 15 gadus, ļaut pasē ierakstīt tautību – latvietis, piedāvāja "Vienotības" un Reformu partijas deputāti. Šo priekšlikumu izmaiņām "Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā" pirmdien plāno vērtēt koalīcijas sadarbības padomes sēdē.

Grozījumu projektā paredzēts, ka "persona, kura ir Latvijas Republikas pilsonis, kurai vismaz pēdējos 15 gadus pastāvīgā dzīves vieta ir Latvija, kura augstākajā pakāpē prot latviešu valodu, ir piederīga latviešu kultūrai, apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, ir tiesīga mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu "latvietis"".

Tāpat grozījumi paredz, ka persona būs tiesīga vienu reizi mainīt tautības ierakstu pret savu iepriekšējo piecu paaudžu radinieku tautību. Lai to izdarītu, personai jābūt vismaz 15 gadus vecai un jāspēj pierādīt savu radniecību ar konkrētas tautības personām. Pašlaik tas iespējams divu paaudžu robežās.

Jau ziņots arī, ka valdība pēc Saeimas atbildīgās komisijas aicinājuma izskatīja un atbalstīja izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, līdz ar ko no 1.aprīļa atkal būs iespēja pasē ierakstīt savu tautību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!