Foto: DELFI

Veselības ministrija (VM) plāno, ka ātrās palīdzības mašīnas Rīgas reģionam valsts iepirks, neizmantojot līzingu, kā tas tika plānots iepriekš, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Kamēr jaunu automašīnu nebūs, tiks izmantoti vecie spēkrati, kuri pašlaik netiek lietoti. Šneiders stāstīja, ka šobrīd VM apzina finanšu līdzekļus, kas būs nepieciešami, lai sakārtotu to mašīnu tehnisko stāvokli, kuras šobrīd stāv Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) reģionālajos centros, bet netiek izmantotas ne ikdienā, ne kā rezerves mašīnas. "Tiks salabotas tās, kuras vēl nav norakstītas," piebilda Šneiders.

Kā pastāstīja NMPD pārstāve Ilze Bukša, pēc jaunu automašīnu piegādes reģionālajiem veselības aprūpes centriem 2013.gadā dienests visas vecās mašīnas nenorakstīja, bet gan saglabāja. Mašīnas esot apmēram astoņus gadus vecas.

Viņa prognozēja, ka pēc tam, kad beigsies līgums par ātrās palīdzības mašīnu izmantošanu ārpakalpojumā, Rīgas reģionā pakalpojumu varētu nodrošināt apmēram puse jauno mašīnu un puse no rezerves un salabotajām mašīnām.

Kā norādīja ministrijas pārstāvis, finanšu līzinga izmantošana ātrās palīdzības auto iepirkumā nav iespējama, jo to neļauj likums, bet otrs līzinga veids - operatīvais līzings - nav valsts interesēm atbilstošs, jo pēc noteikta ātrās palīdzības mašīnu izmantošanas laika tās būtu jāatdod atpakaļ ražotājam. "Sanāktu, ka mēs mašīnas īrējam," skaidroja Šneiders.

VM tagad plāno apzināt mašīnu tehnisko stāvokli un tām nepieciešamos remontdarbus, lai saprastu, cik lieli līdzekļi būs jāizmanto autoparka sakopšanai, bet par pārējo pieejamo summu automašīnas tiks pirktas, stāstīja VM pārstāvis. Šneiders atzina, ka tādējādi automašīnu nomaiņa Rīgas reģionā notiks gausāk, nekā iepriekš domāts.

Šneiders uzsvēra, ka pašas ātrās palīdzības automašīnas ir tikai daļa no procesa un darbs, piemēram, pie transporta bāzes izveidošanas vai mašīnu vadītāju piesaistes, dienestā turpinās bez izmaiņām.

Atbildot uz jautājumu par izsludināto konkursu, kas paredzēja mašīnas iepirkt finanšu līzingā, kad to nemaz neatļauj likums, Šneiders skaidroja, ka kļūdas pieļāvējs būtu jānoskaidro konkursa izsludinātājam. VM radušos situāciju ņemts vērā, veidojot dienesta vadības novērtējumu, piebilda VM pārstāvis.

Kā stāstīja Bukša, iepirkuma saskaņošanas procesā ne VM un Finanšu ministrija, ne Iepirkumu uzraudzības birojs neiebilda pret automašīnu iepirkšanu finanšu līzingā. Viņa skaidroja, ka šī norma nav atrodama Publisko iepirkumu likumā, bet gan ir norādīta likumā par budžeta un finanšu vadību, tāpēc nav pamanīta.

Jautājot, vai iepirkuma pārtraukšana ietekmēs pakalpojuma kvalitāti pēc ārpakalpojuma izmantošanas beigām, gan VM, gan NMPD pārstāvji solīja, ka pakalpojums tiks nodrošināts līdzšinējā kvalitātē, jo visas nepieciešamās ātrās palīdzības automašīnas tiks nodrošinātas ar rezerves automašīnām, 14 jaunām ātrās palīdzības mašīnām, kas nesen iegādātas, un tām, kuru tehniskais stāvoklis tiks uzlabots, lai tās izmantotu pakalpojuma sniegšanai.

Kā ziņots, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uz nenoteiktu laiku apturējis 30 ātrās medicīniskās palīdzības automašīnu iegādi Rīgas reģionam. Iepirkums apturēts, jo atklājies, ka tas izsludināts nepareizi. Proti, valsts iestādes jau vairākus gadus nedrīkst pirkt automašīnas finanšu līzingā, atļauts vien operatīvais līzings jeb faktiski auto noma. Iepriekš neviens no atbildīgajiem ierēdņiem uz to neesot norādījis, ziņoja telekanāls LNT.

Veselības ministrs uzskata, ka noticis ļoti rupjš pārkāpums, jo pēc konkursa noslēguma ātrās palīdzības dienests līgumu nedrīkstētu slēgt.

Atbildīgās amatpersonas sola, ka Rīga bez ātrās medicīniskās palīdzības auto nepaliks. Jau apzināts patlaban neizmantoto auto tehniskais stāvoklis.

Kā ziņots, iepriekš tika nolemts līdz 20.februārim pagarināta iepirkuma procedūra Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izsludinātajā konkursā par ātrās palīdzības mašīnu piegādei Rīgas reģionam finanšu līzingā, liecina informācija Iepirkuma uzraudzības biroja mājaslapā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka konkurss beigsies 2.februārī plkst.11.

Tāpat konkursa nolikumā mainīts punkts par automašīnu piegādes termiņiem - tagad tajā noteikts, ka uzvarētājam pirmā pilnībā aprīkotā mašīna dienestam saskaņošanai jāpiegādā četru mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas brīža iepriekš paredzēto trīs mēnešu vietā.

Valdība 13.janvārī atbalstījusi veselības ministra ieceri nodrošināt ātrās palīdzības automašīnas NMPD, Rīgas reģiona centram iegādājoties tās līzingā.

Līdz ar to par spēku zaudējušu kļūst iepriekš 2014.gada 9.septembrī izsludinātais konkurss par medicīnisko transportlīdzekļu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionam ārpakalpojumā, kurš tika pārtraukts pagājušā gada 29.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!