Ģenerālprokuratūra pabeigusi pārbaudi pēc premjera Andra Bērziņa iesnieguma par goda aizskaršanu un neslavas celšanu "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" (NRA), kā arī NRA galvenā redaktora Alda Bērziņa atklātās vēstules ģenerālprokuroram par valsts amatpersonu noziedzīgu darbību vai bezdarbību un atteikusi ierosināt krimināllietas par tajās minētajiem iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.
Pārbaudot abos iesniegumos paustos faktus par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, nolemts atteikt krimināllietas ierosināšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ gan NRA žurnālistu, valsts amatpersonu darbībās.

Pārbaudē secināts, ka NRA publicētā informācija par iespējamām nelikumībām hokeja halles celtniecībā Latvijā, kas satur autoru viedokli, taču izteikta apgalvojuma formā, neatbilst pārbaudes gaitā noskaidrotiem lietas apstākļiem. Tomēr, izvērtējot publikācijas autoru darbības, secināts, ka tās nesatur visas noziedzīga nodarījuma sastāva - publiska goda un cieņas aizskaršana - pazīmes, tādēļ nav likumīga pamata krimināllietas ierosināšanai.

Pārbaudes laikā prokuratūra uzklausījusi paskaidrojumus, ko snieguši gan publikāciju autori - NRA žurnālisti, gan Pasaules čempionāta hokejā rīcības komitejas un Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes locekļi un citas personas, kā arī pieprasījusi un saņēmusi dokumentus.

Prokuratūra arī mēģinājusi noskaidrot personu, kura, iespējams, Latvijas puses vai rīcības komitejas vārdā 2002.gada 7.janvārī parakstījusi nodomu protokolu ar Šveices firmu "IMS Studio 6" par ledus halles projekta izstrādes uzsākšanu.

Prokuratūra norāda, ka publikāciju autoru un citu personu rīcībā ir tikai vienpusēji firmas vadītāja Gorana Takača parakstīti dokumentu eksemplāri. Dažas personas paskaidrojumos prokuroram izteikušas savus pieņēmumus par parakstītāju no Latvijas puses, taču pieņēmumus balstīja tikai uz neizpaustu personu izteikumiem, norāda preses centrs.

Iespējamo parakstītāju neesot izpaudis arī Takačs, kurš paskaidrojis, ka apliecinājumu par nodomu protokola nosacījumu pieņemšanu no Latvijas puses guvis telefoniskā sarunā un saskaņā ar Šveices likumdošanu tādā veidā mutiski akceptētu līgumu uzskata par spēkā esošu.

Prokuratūra norāda, ka nodomu protokola ("Letter of Intent") būtība ir "feasibility study" jeb priekšlīgumam nepieciešamo pētījumu veikšana. Dokumenta finansiālie nosacījumi paredz, ka pētījumu darbus apmaksā "IMS Studio 6" un tikai gadījumā, ja Latvijas puse nepamatoti pozitīvu pētījumu rezultātu atzīst par negatīvu, Latvijai ir pienākums apmaksāt veikto pētījumu izmaksas. Šādu pienākumu - ar darbību vai bezdarbību citai fiziskai vai juridiskai personai nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu paredz jebkuras valsts likumdošanas pamatprincipi, norāda prokuratūra.

Prokuratūra arī norāda, ka rīcības komitejas vārdā nodomu protokols nevar būt parakstīts, jo rīcības komitejas priekšsēdētājs tam nav devis speciālu pilnvarojumu, līdz ar to neviena persona nevarēja uzņemties finansiālas saistības valsts vārdā.

Jāatgādina, ka NRA, atsaucoties uz tās rīcībā nonākušām dokumentu kopijām, ziņoja, ka vienošanās ar "IMS Studio 6" par hokeja halles celtniecību Rīgā, Lucavsalā, esot bijusi panākta jau 7.janvārī, taču premjera vadītā pasaules hokeja čempionāta rīcības komiteja halles celtniecības konkursa uzvarētāju paziņojusi tikai 15.aprīlī.

Premjers šo paziņojumu kategoriski noraidīja, nosaucot to par absurdu, un vērsās prokuratūrā, lūdzot izvērtēt, vai NRA nav jāsauc pie atbildības par nepatiesu ziņu izplatīšanu. Savukārt NRA lūdza prokuratūru noskaidrot, vai amatpersonas nav pieļāvušas dienesta pilnvaru pārkāpumus.

Pēc skandāla un publikācijām presē maija vidū čempionāta Rīcības komiteja arī atcēla iepriekš pieņemto lēmumu par lielās hokeja halles celtniecības uzticēšanu Šveices kompānijai "IMS Studio 6", jo no tās noteiktajā termiņā nebija saņemts līguma projekts par halles celtniecības nosacījumiem.

Komiteja arī nolēma turpmāk tikai koordinēt jautājumus saistībā ar čempionāta rīkošanu, bet nepiedalīsies saimniecisku jautājumu risināšanā, šo funkciju uzticot LHF. Pašlaik LHF līdz 30.jūnijam gaida iespējamo halles celtniecības pretendentu piedāvājumus.

Jau vēstīts, ka "IMS Studio 6" piedāvātais projekts, kurā piedāvātas investīcijas 400 miljonu ASV dolāru apjomā, uzvarēja triju projektu konkurencē. Pārējie pretendenti piedāvāja daudz mazākas investīcijas.

Lai nezaudētu tiesības uz pasaules čempionāta rīkošanu Rīgā 2006.gadā, Latvijā līdz 2005.gadam ir jāuzceļ divas halles, no kurām viena ir ieplānota kā multifunkcionāla arēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!