Foto: LETA

2.marts šogad ir noteikts par Eiropas Savienības (ES) darba samaksas starp sievietēm un vīriešiem atšķirību dienu, informē Labklājības ministrija.

Šādu dienu ES oficiāli atzīmē otro gadu. Pirmā ES valsts, kura jau 2005.gadā ieviesa darba samaksas atšķirību dienu, ir Beļģija. Šādas dienas ieviestas arī Igaunijā, Polijā, Grieķijā, Zviedrijā, Francijā, Šveicē un Vācijā.

LM norāda, ka gan Latvijā, gan ES sievietes vidēji saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši. Sievietes ES dalībvalstīs vidēji pelna par 17% mazāk nekā vīrieši. Vislielākās darba samaksas atšķirības 2009.gadā ir konstatētas Igaunijā -30,9%, Čehijā – 25,9%, Austrijā - 25.4%, Vācijā - 23%, Grieķijā - 22%, Slovākijā – 21,9%, Kiprā - 21%, Somijā – 20,4%, Lielbritānijā - 20,4%. Savukārt vismazākās darba samaksas atšķirības pastāv Slovēnijā – 3,2% Itālijā - 5,5%, Maltā - 6,9%, Rumānijā 8,1%, Beļģijā - 9%, Portugālē - 10%.

Uz citu ES valstu fona Latvijā ir vidēji labi rādītāji - pēc 2010.gada datiem sievietes vidēji pelna par 17,6% mazāk nekā vīrieši.

"Sievietes, saņemot mazākas algas nekā vīrieši, vecumdienās ir pakļautas lielākam nabadzības riskam, jo viņas nākotnē attiecīgi saņems zemākas pensijas. Darba samaksu atšķirība negatīvi ietekmē arī tās sievietes, kas vienas pašas apgādā bērnus, jo, saņemot zemākus ienākumus, gan pašas, gan bērni ir pakļauti nabadzības riskam," norāda LM speciālisti.

Galvenie iemesli atšķirībām darba samaksā sievietēm un vīriešiem ir tas, ka sievietes un vīrieši veic atšķirīgus darbus atšķirīgās nozarēs, piemēram, veselības un sociālā darba nozarē ne tikai Latvijā, bet vidēji arī ES strādā 80% sieviešu. Tāpat nozares, kurās koncentrējas sievietes, ir zemāk apmaksātas un sievietes retāk ieņem vadošus amatus.

Atalgojumu ietekmē arī tas, ka lielākajai daļai sieviešu ir pārrāvumi karjerā bērnu piedzimšanas dēļ un atgriežoties darbā - grūtības saskaņot darba un ģimenes dzīvi, kas liecina par nevienlīdzīgu bērnu aprūpes un mājsaimniecības darbu sadali starp sievietēm un vīriešiem.

Turklāt par vienas un tās pašas vērtības darbu sievietes nereti saņem zemāku atalgojumu nekā vīrieši, piemēram, finanšu sektorā, bankās un citās nozarēs Latvijā sievietes par vienādas vērtības darbu ar vīriešiem saņem tikai 61% no vīriešu algas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!