Foto: Publicitātes foto

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pirmdien atzinis par nedrošām un aizliedzis tirgot SIA "Dvatoli" ražotās bērnu divstāvu gultas. Ņemot vērā, ka šīs gultas radot nopietnu risku, PTAC uzdevis pārtraukt gultu pārdošanu, lietošanu, kā arī atsaukt tās no patērētājiem.

Kā informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane, šā gada 25.februārī centrs saņēma sūdzību par pērn oktobrī kādā Pierīgas pirmsskolas iestādē notikušu nelaimes gadījumu, kā rezultātā salūza divstāvu bērnu gultiņas augšējās guļvietas konstrukcija un cieta trīs gadus vecs bērns.

PTAC pārbaudes gaitā konstatēja, ka pirmsskolas izglītības iestādē bērniem vecumā no trim līdz pieciem gadiem diendusai tiek izmantotas saliekamās divstāvu gultas - 143 centimetru garumā un 60 centimetru platumā -, kas ievietotas skapjos. Preces konstrukcijā izmantots metāla karkass, kas piestiprināts pie skapja sienas paneļa.

Konkrētajā gadījumā gultas metāla karkasa stiprinājums pie skapja sienas paneļa neizturēja bērna svaru un salūza.

Veicot papildu pārbaudes, PTAC konstatēja arī citus būtiskus drošuma pārkāpumus, tostarp, ka augšējā stāva guļvieta visapkārt pa perimetru nav aprīkota ar drošības barjeru, bet kā drošības barjeras posmi tiek izmantotas skapju durvis, kas nefiksējas, proti, tās kustas un veido spraugu.

Tāpat trepes nav izvietotas vienā no divstāvu gultas sānu malām, bet atrodas guļampamatnes galā, tādējādi apgrūtinot iekļuvi augšējā guļvietā un radot nokrišanas risku. Turklāt kāpņu augšējā daļa veido barjeru. PTAC arī konstatēja, ka bērniem ir brīvi pieejami gultas stiprinājumi - eņģes, bultskrūves un citas detaļas.

PTAC arī norādīja, ka, ņemot vērā Preču un pakalpojumu drošuma likumu un piemērojamās standarta prasības, augsto gultu un vairākstāvu augšējās guļvietas nav piemērotas bērniem, kas jaunāki par sešiem gadiem, jo pastāv savainojuma risks kritiena gadījumā.

Ņemot vērā pārbaudes laikā konstatēto, PTAC secina, ka prece rada nopietnu risku un nav pieļaujama turpmāka preces pārdošana, piegādāšana vai citāda izplatīšana, uzdodot "Dvatoli" līdz 17.aprīlim atsaukt divstāvu gultas no pirmsskolas izglītības iestādes un citām pakalpojumu sniegšanas vietām, kurās šīs preces ir uzstādītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!