Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 25. maijā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, ar kuriem iecerēts atļaut auto tehnisko apskati veikt arī autoservisā.

Lai likuma izmaiņas stātos spēkā, Saeimai tās jāpieņem trešajā lasījumā.

Ar likuma izmaņām noteikts, ka mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju (izņemot traktortehniku un tās piekabes) valsts tehnisko apskati veic Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Savukārt transportlīdzekļu tehniskā stāvokļa kontroli valsts tehniskās apskates ietvaros varēs veikt vai nu CSDD, vai šim nolūkam direkcijā akreditēta persona.

Tāpat no likuma izslēgta prasība, kas noteic, ka akreditētā persona, kas veic automašīnas tehniskā stāvokļa kontroli valsts tehniskās apskates ietvaros, nedrīkst vienlaikus veikt komercdarbību, kas saistīta ar automobiļu tirdzniecību, apkopi, remontu vai atjaunošanu, kā arī tehnisko kontroli tās īpašumā esošajiem transportlīdzekļiem.

Tādējādi auto apskati varēs veikt arī autoservisos.

Par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas pārstāvis Andris Kulbergs (AS) piebilda, ka ar šīm izmaiņām tiek sākta diskusija par auto apskates veikšanu autoservisā, jo šo iespēju nākotnē regulēs Ministru kabinets.

Par šo priekšlikumu balsoja 45 deputāti, pret – 14, bet balsojumā atturējās deviņi.

Tāpat atbalstu guva ierosinājums samazināt transportlīdzekļu tehniskās apskates biežumu.

Likuma izmaiņas paredz, ka Latvijā un ārvalstīs iepriekš nereģistrētam vieglajam automobilim, piekabei ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem pirmreizējo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā 36 mēnešus pēc tam, kad attiecīgais transportlīdzeklis pirmoreiz reģistrēts Latvijā.

Savukārt otro valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā 24 mēnešus pēc pirmās valsts tehniskās apskates, ievērojot termiņu, kāds norādīts atļaujā piedalīties ceļu satiksmē, trešo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā 24 mēnešus pēc otrās valsts tehniskās apskates, ievērojot termiņu, kāds norādīts atļaujā piedalīties ceļu satiksmē.

Šo priekšlikumu atbalstīja 75 deputāti, bet pret balsoja trīs un atturējās viens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!