Foto: morgueFile
Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarācija paņemtā kredīta dēļ varētu būt jāsniedz aptuveni 120 000 cilvēku, vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz Latvijas Banka (LB) aplēsēm, ņemot vērā Kredītu reģistra datus.

Jau ziņots, ka sākumdeklarācija būs jāiesniedz arī hipotekāro kredītu ņēmējiem, kuru atlikušās jeb nedzēstās parādsaistības ir lielākas par 10 000 latu.

Starp Latvijas rezidentiem, uz kuriem attiecas likums par fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanu, ir aptuveni 120 000 personu, kuru saistību apjoms ir lielāks par 10 000 latu, - šādu skaitli LB pārstāvji aprēķināja pēc "Dienas" lūguma.

LB gan piebilst, ka šie nav līdz vienībām precīzi dati un konkrētāku skaitli varēs pateikt tikai janvāra beigās. Jāpiebilst arī, ka deklarācijas jāsniedz par mantisko stāvokli 2011. gada 31. decembrī, bet šajā sarakstā iekļauti dati uz šā gada 5. janvāri, tāpēc skaitā varētu būt kādas izmaiņas.

Jau vēstīts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu ministrija nezina aptuveno to Latvijas iedzīvotāju skaitu, uz kuriem attiecas pērn decembra vidū spēkā stājušās tā sauktās "nulles deklarācijas" iesniegšanas prasības.

"Pēc ļoti aptuvenām aplēsēm" deklarēšanās prasības attieksies uz 70 000 iedzīvotāju. Šajā aprēķinā gan nav ņemts vērā to iedzīvotāju skaits, kuriem nesamaksātās kredītsaistības pārsniedz noteikto slieksni – 10 000 latu. VID nav arī aptuvenas informācijas, cik daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir nesegtas kredītsaistības virs 10 000 latu.

Jau ziņots, ka gadu mijā stājas spēkā ilgi tapušais sākumdeklarēšanas likums, kas nosaka, ka fiziskajām personām ir pienākums deklarēt savu mantisko stāvokli uz 2011.gada 31.decembra pulksten 24.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!