Foto: LETA
Baltijas aizsardzības ministri vienojušies par ciešāku integrāciju apmācību, iepirkumu un spēju attīstības jomās. Visai detalizēti pārrunāti arī Krievijas draudi par "Iskander" raķešu izvietošanu Kaļiņingradā.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) apliecināja, ka ministri visai slēgtā lokā detalizēti pārsprieduši Krievijas izteiktos draudus, un visiem triju valstu ministriem viedoklis šajā jautājumā sakrītot, taču, kāds ir šis viedoklis, Pabriks nevēlējās izpaust. Ministrs vien apliecināja, ka šis jautājums ir nopietni analizēts un vērtēts. Pabriks cer, ka šajā lietā, kā arī daudzos citos jautājumos, skaidrāka pozīcija varētu būt nākamajā šāda veida tikšanās, kas ieplānota pavasarī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā aģentūrai LETA pastāstīja, ka aizsardzības ministri vienojās par ciešāku integrāciju apmācību, iepirkumu, spēju attīstības jomās, kā arī kopēju rotāciju NATO ātrās reaģēšanas spēkos.

Baltijas apmācību iniciatīvas ietvaros plānots uzlabot esošās apmācību iespējas un radīt jaunas kopīgas mācību programmas. Savukārt attiecībā uz kopīgu iepirkumu īstenošanu ministri nolēma izveidot darba grupas specifikāciju izstrādei noteiktu kategoriju iepirkumiem.

"Mūsu vēsturiskā pieredze liecina, ka esam ievainojami, ja rīkojamies vieni. Tas ir svarīgākais iemesls, kāpēc jānoliek malā nacionālās ambīcijas un jāveicina trīspusēja aizsardzības spēju attīstība, ilgtermiņā izveidojot kopīgus komandvadības elementus," norādīja Pabriks. Tāpat viņš uzsvēra, ka sekmīgā sadarbība veicinās Eiropas Savienības un NATO partnervalstu interesi par Baltijas valstīm, tādējādi paaugstinot mūsu ietekmi starptautiskajā arēnā.

Sanāksmes laikā ministri vienojās aktīvi strādāt, lai līdz NATO Čikāgas samitam 2012.gada maijā tiktu panākta vienošanās par ilgtermiņa risinājumu Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā.

Ministri un valstu delegācijas diskutēja arī par jau esošajiem kopīgiem projektiem - BALTNET un BALTRON, sabiedroto mācībām Baltijas valstīs, kā arī situāciju Afganistānā.

Pabriks, Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene un Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs tikās arī ar Polijas Aizsardzības ministrijas ministra vietnieku Zbigņevu Vlosoviču, lai apspriestu reģionālas sadarbības iespējas.

Sanāksmes noslēgumā Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja kopīgu paziņojumu un saprašanās memorandu par kopīgu gaisa patrulēšanas izdevumu segšanu.

Jau ziņots, ka ceturtdien un piektdien Pabriks piedalījās Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksmē Kauņā, Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!