Baltijas valstu lauksaimniecības ministri parakstījuši vienošanās memorandu par valstu sadarbību bioenerģijas ražošanas jomā, kas precīzi noteiks katras valsts rīcību atjaunojamās bioenerģijas ražošanas veicināšanā.
Parakstot Memorandu, Latvija apņemas noorganizēt Baltijas valstu konferenci par atjaunojamo bioenerģiju 2007.gada sākumā, bet Igaunija izveidos datu bāzi, kurā būs apkopota informācija par bioenerģiju. Savukārt Lietuvai jāorganizē Baltijas valstu simpozijs par pētījumiem bioenerģijas jomā, informēja Zemkopības ministrijā.

Latvijas zemkopības ministra Mārtiņa Rozes, Lietuvas lauksaimniecības ministres Kazimiras Danutas Prunskienes un Igaunijas lauksaimniecības ministres Esteri Tuiksoo parakstītajā memorandā norādīts, ka Baltijas valstis atzīst atjaunojamās bioenerģijas ražošanu un izmantošanu kā būtisku lauksaimniecības un ekonomikas izaugsmes veicināšanas sastāvdaļu.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sadarbība atjaunojamās bioenerģijas ražošanā būs balstīta uz zinātnisko izpēti, iesaistot ekspertus, kā arī uz vienotiem politikas principiem balstītas atjaunojamās bioenerģijas ražošanas un tirgus veicināšanas programmas izstrādi.

Latvijai, Lietuvai un Igaunijai jāformulē vienota pozīcija atjaunojamās bioenerģijas nozares attīstīšanā un aktīvi jāiesaistās diskusijās par šo tēmu Eiropas Parlamentā. Tāpat kopīgi jāveido valstu politika, programmas un atbalsta pasākumi atjaunojamās enerģijas nozares attīstīšanā, jāveic pētījumi par biodegvielas izmantošanu un ražošanu un jārada biodegvielas ražošanas mācību programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!