Foto: LETA
Jau gandrīz trīs nedēļas Bārtas pagasta "Tilibu" mājās Arnolds Rusmanis tecina kļavu sulu. Liela daļa no tās pārtop sīrupā. Pārējais paliek pašu lietošanai, vēsta laikraksts "Kurzemes Vārds".

"Tilibu" saimnieks laikrakstam gan arī atzinis, ka šogad, lai arī sulu laiks sācies ļoti agri, kļavu sulas esot mazāk nekā pērn. Dienas laikā saimnieks tiek pie četriem litriem sulas. "Pil jau, taču ne tik daudz," viņš teic. "Pa dienu, kad silts, tad tek, bet vakarā, paliekot vēsākam laikam, vairs netek."

Pērn mājās tapis kļavu sulas sīrups. Lielākā daļa sulas turpat arī izmantota. "Uz sīrupu savi simts litri arī aizgāja. Diezgan sarežģīts process, daudz jau arī neiegūst, taču gardi," laikrastam stāstījis Rusmanis. Pārsvarā našķis lietots pie saldējuma un citiem saldajiem ēdieniem. Šogad viņš rīkosies tāpat - no kļavu sulas iegūs sīrupu.

Sulu viņš mēdz arī vārīt un liet pāri tējas maisiņam vai lapām. Rezultāts ir salda tēja. Pat pēc cukura neesot vajadzības.

Kļavu sulu laiks ir teju jau galā. Nākamie, no kā varēs iegūt sulu, būs bērzi. "Šobrīd bērziem ir par ātru. Domāju, ka uz marta vidu varētu sākt, bet ne ātrāk," laikrastam atzina "Tilibu" saimnieks.

Pielikumā galerija, kā kļavu sīrupu iegūst Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!