Foto: Ģ. Ločmeļa arhīvs/ liepajniekiem.lv
Kalētnieks, sporta skolotājs Ģirts Ločmelis 9. janvārī no Bārtas upes izvilcis milzīgu lomu – balto platpieri. Zivs bijusi 84 centimetrus gara un svērusi 7,785 kilogramus, ziņo portāls "liepajniekiem.lv".

Makšķernieks pieļauj, ka tāda zivs varētu būt arī vienīgā. Baltais platpieris (Hypophthalmichthys molitrix) ir melnvēderu dzimtas saldūdens zivs, kuras dabīgais izplatības areāls aptver lielāko daļu Ķīnas Klusā okeāna upju baseinu, kā arī tā sastopama Mongolijā un Austrumsibīrijā.

Baltais platpieris tiek plaši audzēts zivsaimniecībās daudzviet pasaulē, Latviju ieskaitot, kā arī daudzviet tas ir iedzīvojies dabīgajās ūdenstilpēs.

"Nesaprotu, kur tāda radusies. Runājām ar makšķerniekiem, ka visdrīzāk atnākusi no Lietuvas, kaut kur izmukusi. Būdams makšķernieks, zivju sugas pazīstu. Arī internetā meklēju informāciju. Šī suga nav Latvijai raksturīga, karpu dzimtas zivs, kas dabīgā vidē dzīvo Āzijā," "iepajieniekiem.lv" sacījis Ločmelis.

Viņam šī lielā zivs esot rekordloms. Vienreiz gan esot pieķēries kaut kas vēl lielāks – vairāk nekā metru gara līdaka, ko redzējis, nedabūjis paturēt rokā.

Balto platpieri Ķīnā audzē kopš Tan dinastijas laika (VII – X gadsimts). Šo zivi ir samērā vienkārši kultivēt dīķos, jo tā ir ātraudzīga, pārtiek no planktona un var audzēt kopā ar citām sugām. Šobrīd baltais platpieris ir bijis plaši ievests Eiropas un Izraēlas dīķos aļģu kontrolei, kā arī preču zivju kultivēšanai, savā vietnē informē zinātniskais institūts "BIOR".

Zivs garums var sasniegt 105—133cm, bet svars pat 25—35kg.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!