Foto: LETA
Baznīcas ir uzskatāmas par publiskām vietām, līdz ar to, neatkarīgi no tā, vai apmeklējuma laikā notiek vai nenotiek dievkalpojums, visiem apmeklētājiem ir jāievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības – jālieto mutes un deguna aizsegi, jāievēro distancēšanās, regulāri jādezinficē rokas, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Savukārt dievkalpojumi, kas tiek noturēti šajās publiskajās vietās – baznīcās – ir uzskatāmi par pasākumiem, kas nav ne privāti kā kāzas, kristības vai bēres, ne publiski kā koncerti vai teātra izrādes.

TM uzsver, ka dievkalpojumi, ko notur garīgais un kalpojošais personāls savu pienākumu ietvaros, kas tiek noturēti šajās publiskajās vietās, ir uzskatāmi par rituālām darbībām, kuru laikā apmeklētājiem jāievēro tās pašas prasības, kādas attiecas uz citām publiskām vietām, piemēram, izstāžu zālēm un kultūrvietām, ja tajās netiek organizēts pasākums.

TM publiskotā informācija liecina, ka dievnamu apmeklētājiem jālieto mutes un deguna aizsegs, jāievēro distancēšanās gan sēžot, gan arī pārvietojoties pa telpu, regulāri jādezinficē rokas.

Tāpat reliģiskās darbības veikšanas vietā (baznīcā) jānodrošina, ka telpā vienlaikus atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra, nodrošinot, ka vienam apmeklētājam ir paredzēti ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības.

Garīgajam un kalpojošajam personālam, noturot dievkalpojumu savu pienākumu ietvaros, mutes un deguna aizsegs nav obligāti jālieto, jo viņi ir pielīdzināmi darba kolektīvam, kas pilda savus darba pienākumus.

Savukārt laulību ceremonijas, bēres, kristības baznīcā ir uzskatāmas par privātajiem pasākumiem, uz kuriem attiecas visi Ministru kabineta paredzētie nosacījumi – cilvēku skaita ierobežojumi un iespēja pasākumā atrasties bez mutes un deguna aizsega.

TM uzsver, ka arī jebkāda darbība reliģiskās darbības veikšanas vietās, kuras nav publiski pieejamas, ir uzskatāmas par privātajiem pasākumiem.

Turklāt visās reliģiskajās organizācijās stingri jāievēro distancēšanās, mutes un deguna aizsegu lietošanas un citas valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

TM nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile iepriekš aģentūrai LETA izteicās, ka uz reliģisku organizāciju rīkotajiem dievkalpojumiem pulcēšanās ierobežojumi neattiecas, jo "dievkalpojumi nav uzskatāmi par privātu vai publisku pasākumu".

TM portālam "Delfi" apstiprināja, ka pulcēšanās ierobežojumi uz dievkalpojumiem, ņemot vērā iepriekšminēto nosacījumu par telpas izmantojumu 50% apmērā no iespējamā apmeklētāju skaita, patiešām neattiecas, bet visas citas epidemioloģiskās drošības prasības to rīkotājiem ir jāievēro.

Pēc iepriekšminētās ziņas publicēšanās sociālajos tīklos aizsākās kaismīgas diskusijas, kurās TM tika pārmesta reliģisko organizāciju interešu lobēšana, kā arī vēstīts, ka konkrētas izklaides industrijas personības steigsies izņemt "mācītāja apliecību" un klubos noturēt dievkalpojumus.


Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) mikroblogošanas vietnē "Twitter" steidza kritizēt TM, norādot, ka ziņa, ka uz baznīcām neattiecas epidemioloģiskās drošības prasības nav pareiza. TM uz to ministrei norādīja, ka nav apgalvojusi pretējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!