Foto: F64

Kāds autovadītājs pēc iebraukšanas bedrē Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, vērsies tiesā pret Rīgas domes Satiksmes departamentu. Tiesa pēc viņa pieteikuma ierosinājusi lietu, kas drīzumā tiks izskatīta rakstveida procesā.

Šoferis apgalvo, ka 2016.gada 14.februāra vakarā, braucot ar savu automašīnu pa Valdemāra ielu, pie Rīgas 49. vidusskolas sajutis stipru triecienu pa spēkrata labās puses riteņiem un konstatējis, ka ir iebraucis uz ceļa esošā aptuveni desmit centimetrus dziļā bedrē ar asām šķautnēm, kas acīmredzami bija radušās, izzāģējot asfaltu ap notekūdeņu savākšanas akas vāku.

"Šajā vietā nekas neliecināja par to, ka uz ceļa notiek remontdarbi, un bedre, kurā es iebraucu, nebija nekādā veidā norobežota," apgalvo autovadītājs.

Uzreiz pēc iebraukšanas bedrē viņš konstatējis, ka automašīnai sākusi vibrēt stūres iekārta, kas, viņaprāt, "nepārprotami liecināja par transportlīdzekļa ritošajai daļai nodarītiem bojājumiem pat tad, ja tie sākotnēji nav acīmredzami". Autovadītājs telefoniski paziņojis par bīstamo bedri Rīgas Pašvaldības policijai un izsaucis Valsts policiju, kas ieradusies un fiksējusi notikušo ceļu satiksmes negadījumu.

Vēlāk autoservisā konstatēts, ka bedrē iebraukušā spēkrata labajam priekšējam ritenim ir bojāta riepa un saliekts disks. Servisa darbinieks par riteņa bojājumiem noformējis defektācijas aktu, saskaņā ar kuru zaudējumu novēršana autovadītājam izmaksātu 52 eiro.

Autovadītājs vērsies Rīgas domes Satiksmes departamentā, prasot atlīdzināt zaudējumus defektācijas aktā norādītajā apmērā. Šoferis atsaucies uz likuma "Par autoceļiem" 1. panta 2. daļu, kas paredz, ka pilsētu ielas ir attiecīgo pašvaldību iestāžu pārziņā, kā arī Ceļu satiksmes likuma 6. panta 1. daļas 3. punktu, kas nosaka, ka ceļa pārvaldītājam ir pienākums "nodrošināt, lai nekavējoties tiktu novērsti šķēršļi, kas traucē satiksmi un apdraud tās drošību, bet, ja tas nav iespējams, nodrošināt bīstamo vietu aprīkošanu ar atbilstošiem satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem līdz šo šķēršļu likvidēšanai".

Satiksmes departaments autovadītājam atteicis zaudējumu atlīdzināšanu, norādot, ka pēc negadījuma "nav objektīvi fiksēti transportlīdzeklim nodarītie bojājumi, līdz ar to nevar objektīvi spriest par bojājumu un zaudējumu apmēru un to cēlonisko sakaru ar iespējamo iebraukšanu bedrē". Departaments skaidrojis, ka bojājumi transportlīdzeklim varēja rasties, nevis iebraucot Valdemāra ielas bedrē, bet kādā citā vietā. Tāpat atbildē autovadītājam uzsvērts, ka, ievērojot visas Ceļu satiksmes noteikumu prasības, viņš būtu varējis bedri savlaicīgi pamanīt un apbraukt vai nobremzēt pirms tās, neapdraudot citus satiksmes dalībniekus.

Autovadītājs nepiekrīt Satiksmes departamenta paustajam, tāpēc viņš ar papildu argumentiem vērsies Administratīvajā rajona tiesā. Tiesa pieņēmusi šofera pieteikumu par Satiksmes departamenta rīcību, nepienācīgi veicot ceļa remontdarbus, atzīšanu par prettiesisku un zaudējumu atlīdzināšanu 52 eiro apmērā. Ierosinātā lieta 15.novembrī tiks izskatīta rakstveida procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!