Valsts amatpersonu deklarācijās norādīto ziņu patiesumu no 2012.gada pārbaudīs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), un ar to birojā nodarbosies trīs cilvēki, otrdien nolēma valdība, tā beidzot atrisinot gadiem ilgušo strīdu par kompetenču sadali šajā jomā starp KNAB un Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Valdības sēdē gan izvērtās nākamā diskusija par to, kas turpmāk būs atbildīgs par amatpersonu - nodokļu nemaksātāju vērtēšanu un valsts amatpersonu ieņēmumu legalitātes pārbaudi. KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis portālam "Delfi" pastāstīja, ka galu galā diskutētāji vienojās palikt pie pašreizējās kārtības, ka to arī turpmāk dara VID Finanšu policija.

Valdības rīkojuma projekts paredz, ka VID no 2012.gada 1.janvāra jānodod KNAB trīs amata vietas un attiecīgu finansējumu. Jautājumu par papildu finansējumu KNAB valdība nolēma risināt 2012.gada budžeta sagatavošanas procesā, uzdodot Finanšu ministrijai un KNAB divu nedēļu laikā vienoties par pārdalāmā finansējuma apmēru.

Jau ziņots, ka jautājums par to, vai amatpersonu deklarāciju ziņu patiesums būtu jāpārbauda VID vai KNAB, valdībā tiek periodiski skatīts jau kopš 2003.gada, jo neviena no pusēm atbildību par šīm pārbaudēm īsti uzņemties nevēlas.

Vēl pērn rudenī sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par VID un KNAB kompetenču sadalīšanu birojs pauda, ka valsts amatpersonu deklarāciju pārbaudei pēc KNAB iniciatīvas papildus jāizveido astoņas amata vietas ar finansējumu 130 160 lati gadā un valsts amatpersonu informēšanai saistībā ar deklarēšanas pienākumu jāveido trīs papildu amata vietas ar finansējumu 48 810 lati gadā. Kopumā nepieciešamais papildu finansējums ir 178 970 lati. Iepriekš FM norādīja, ka papildu līdzekļus nākamgad piešķirt nevar.

Savukārt birojs pauda pārliecību – ja Ministru kabinets neatbalsta papildu 178 970 latu piešķiršanu, tad birojs nevar uzņemties papildu funkcijas, nekaitējot līdz šim uzdoto funkciju izpildei.

Patlaban nav precīzi noteikts, kura institūcija pārbauda, vai valsts amatpersonas deklarācijā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas, kas rada domstarpības starp KNAB un VID, tāpēc likumā nepieciešams skaidri noteikt abu kontrolējošo iestāžu pienākumus amatpersonu deklarāciju pārbaudē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!