Foto: DELFI

Pēc četriem gadiem Latvija svinēs savu simto dzimšanas dienu, tādēļ ir svarīgi apzināties pamatus, uz kuriem valsts ir būvēta, un pašiem sev un pasaulei atgādināt par izvēlēto ceļu, svētku uzrunā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Svētku uzrunu Bērziņš sāka citējot Satversmes 3. pantu, kas definē starptautiskajos līgumos noteiktās Latvijas teritorijas robežas un paredz "dzīvot tā, lai šis pants nekad netiktu mainīts, lai Latvija būtu vienota, nedalāma un pašapzinīga valsts nelokāmā gribā būt neatkarīgai un stiprai savā dažādībā".

Valsts prezidents uzsvēra, ka šis gads ieies Latvijas vēsturē ar to, ka 19. jūnijā Saeima nobalsoja par Satversmes preambulu. Tajā skaidri noteikts, ka Latvijas valsts ir izveidota, apvienojot latviešu vēsturiskās zemes un balstoties uz latviešu nācijas negrozāmo valstsgribu un tai neatņemamām pašnoteikšanās tiesībām.

Runājot par tuvāko nākotni, Valsts prezidents norādīja, ka pēc četriem gadiem Latvija svinēs savu simtgadi, kas liek ikvienam apzināties pamatus, uz kuriem Latvija ir būvēta. Bērziņš pateicās visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri dažādos vēstures pavērsienos ir ticējuši Latvijai, kuru "ticība ir devusi spēku pārdzīvot okupāciju un atgūt mūsu valsts neatkarību".

"Plecu pie pleca mēs esam bijuši kopā visos pārbaudījumos, un es ticu, ka tā būs arī nākotnē. To nepārprotami pierādīja Zolitūdes traģēdija, kas skaudri un sāpīgi aizēnoja aizvadītā gada valsts svētku tikko pagājušās svinības," sacīja Bērziņš. Vienlaikus viņš minēja, ka traģēdija pierādīja Latvijas iedzīvotāju vienotību un līdzcietību "briesmīgās nelaimes priekšā".

"Šis traģiskais notikums piespieda mainīt arī mūsu domāšanu un attieksmi pret šķietami ikdienišķām, bet ļoti būtiskām lietām, kuru dēļ pirms gada zaudējām 54 dzīvības," sacīja Valsts prezidents un aicināja ar īsu klusuma brīdi godināt traģēdijā bojā gājušo piemiņu.

Tāpat Bērziņš norādīja, ka valsts iekšējā drošība ir ne mazāk nozīmīga par ārējo. Turklāt iekšējo drošību veido visi Latvijas iedzīvotāji un "tai nevar palīdzēt neviena alianse, neviena savienība".

Uzrunā Valsts pirmā amatpersona atgādināja klātesošajiem, ka pavisam nesen Latvijas pilsoņi ir izvēlējušies jauno Saeimu un valdību. "Ikvienās vēlēšanās ir to uzvarētāji un zaudētāji, bet tikai laiks un padarītais darbs rādīs, kam turpmāk uzticēsies un kam nē. Vēlēšanas ir eksāmens, no kura jāmācās mums visiem. Būsim savai valstij atbildīgi pilsoņi, izsacījuši savu gribu vēlēšanās, pēc tam prasīsim arī atbildību no mūsu ievēlētajiem politiķiem," nule kā notikušo politisko procesu rezumēja Bērziņš.

Valsts prezidents vēlēja visiem būt vienotiem, paļauties vairāk vienam uz otru un būt vienotiem Eiropas saimē un NATO. Savukārt kontekstā ar pasaulē notiekošajiem konfliktiem Valsts prezidents aicināja Latvijas iedzīvotājus izprast brīvības un neatkarības "īsto jēgu un būt gataviem par to cīnīties", kā arī "mīlēt Latviju ar visiem tās trūkumiem kā mīl un ciena sev tuvus cilvēkus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!