Foto: LETA

Bijusī Veselības ministre Ingrīda Circene (V) dažus mēnešus pēc aiziešanas no darba valdībā ir nolēmusi iet strādāt privātajā sektorā un pieņēmusi piedāvājumu ieņemt labi atalgotu amatu zāļu ražošanas uzņēmumā "Olainfarm", kurā jau strādā vairākas bijušās augstas amatpersonas, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Circene ar kompāniju ir saistīta kopš novembra sākuma, kad sāka konsultēt uzņēmumu starptautiskās sadarbības jautājumos. Trešdien notiks medikamentu ražotāja ārkārtas akcionāru sapulce un tās laikā iecerēts ievēlēt jaunu padomi nākamiem pieciem gadiem un starp izvirzītajiem kandidātiem arī parādās Circenes vārds. Kaut arī pieņemot darba piedāvājumu, Circene likumu nepārkāpj, nozares pazinēji viņas rīcībā saskata ētikas pārkāpumus.

"Olainfarm" ir viens no lielākajiem zāļu ražotājiem Baltijas valstīs. Tajā strādā apmēram tūkstoš darbinieku un pagājušajā gadā kompānija nopelnīja vairāk nekā 12 miljonus eiro. Visas kompānijas darbu uzrauga tās padome piecu cilvēku sastāvā.

"Olainfarm" tā ir iegājies, ka ir tādas nu sava veida padomdevēja funkcijas. Līdz ar to mēs cenšamies tur iesaistīt ekspertus dažādās jomās. Mums ir farmācijas mārketinga eksperti, mums ir pārvaldes eksperti un tamlīdzīgi. Tad tā arī mūsu gadījumā ir viena no funkcijā," raidījumam uzsvēris "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Viens no trijiem lielākajiem "Olainfarm" akcionāriem ir Valērijs Maligins. Viņš savā paspārnē arī paņēmis vairākus no valsts pārvaldes aizgājušus ekspertus un vieta uzņēmuma padomē ar pāris tūkstošiem eiro mēnešalgu ir kādreizējai regulatorei Valentīnai Andrējevai. Viņai līdzās padomē strādā arī bijusī Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane, noskaidrojis raidījums.

"Nu ņemot vērā, ka man ir ierobežojumi darbībā pēc politiskās dzīves ilgus gadus, tad mana tiešā specialitāte ir veselības aprūpes speciālists un es to nevaru strādāt. Un man ir vajadzīgs darbs tāpat kā jebkuram citam cilvēkam. Pamatā darbs ir saistīts ar tirgus diversifikāciju, ņemot vērā situāciju Krievijā un Ukrainā, kur sastāda šai kompānijai arī lielu tirgus daļu. Jāatver jauni tirgi un šie jaunie tirgi, protams, ir ļoti būtiski. Un ņemot vērā manu pieredzi starptautiskajā jomā, tas bija tas piedāvājums, kuru es uzskatu, ka es arī varu darīt," raidījumam skaidrojusi Circene.

Raidījums gan norāda, ka Circene jau vairākus gadus ir lēmusi par to, kā attīstīsies veselības nozare. Uzņēmums, kas ir viņas jaunā darba vieta, ir šīs nozares spēlētājs. "Olainfarm" strādā ciešā sakabē ar ministrijas pārraudzībā esošu iestādi - Valsts zāļu aģentūru.

Septembra beigās Circene vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, jo gribēja uzzināt, vai viņai kā bijušajai valsts amatpersonai ir atļauts konsultēt "Olainfarm". Novembra sākumā viņa ar kompāniju jau noslēdza uzņēmuma līgumu.

KNAB Circenei deva zaļo gaismu darbam "Olainfarm". Tāpat korupcijas apkarotāji viņas rīcībā nesaskata nekādus ētikas pārkāpumus. Proti, likums par interešu konfliktu attiecās uz Circeni tikai uz laiku, kamēr viņa atradās veselības ministres amatā. Tomēr savus kolēģus "Vienotībā" Circene ir nostādīju ētiskas dilemmas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!