Bijušās PSRS pases līdz noteiktajam termiņam Latvijā nav apmainījuši 38,5 tūkstoši nepilsoņu, kas ir apmēram 7,5% no nepilsoņu skaita.
Lai arī šie nepilsoņi savu statusu nav zaudējuši, viņiem būs liegts laulāties, slēgt darba un īres līgumus, saņemt pensijas un zaudēs citas sociālās garantijas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietas izpildītājs Mārtiņš Bičevskis žurnālistus informēja, ka šomēnes cilvēki, kuri ieradīsies iesniegt dokumentus jaunai pasei, netiks sodīti ar naudas sodu.

PMLP darbinieki joprojām arī brauc pie slimiem un veciem cilvēkiem, kuri nevar ierasties PMLP nodaļā. Lai PMLP darbinieki ierastos pie nepilsoņa, viņam tikai jāpiezvana uz pārvaldi.

Tos cilvēkus, kuri ieradīsies PMLP pēc aprīļa un vēlēsies nokārtot pasi, sodīs ar naudas sodu no viena līdz divdesmit pieciem latiem. Sodu piemēros administratīvā komisija.

Jau ziņots, ka nepilsoņu pasu apmaiņas termiņš beidzās 1.aprīlī. PMLP nepilsoņu pasu nomaiņas termiņu ir pagarinājusi jau vairākkārt, pēdējoreiz pagājušā gada nogalē, kad tas tika pagarināts līdz 31.martam.

Lai veicinātu gados vecāku un slimu nepilsoņu aktivitāti, par valdības piešķirtiem līdzekļiem PMLP darbinieki pēdējā laikā apbraukāja cilvēkus un no viņiem pieņēma iesniegumus pasu apmaiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!