Foto: LETA

Latvijas gāzes juridiskās pozīcijas aizstāve Saeimā ir Elita Dreimane, kura vēl līdz šā gada jūnijam strādāja augstajā valsts kancelejas direktores amatā. Valsts intereses Dreimanei bija jāpārstāv divdesmit gadus, bet uzkrātās zināšanas viņa tagad velta, lai palīdzētu gāzes monopolista cīņā pret valsti, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Iepriekš Dreimane slēgtās Ministru kabineta sēdēs kopā ar ministriem spriedusi par valsts stratēģiju attiecībā uz “Latvijas gāzi”un viņai bijusi pieeja arī slepenai informācijai. KNAB ir vērtējis, vai Dreimane nav pārkāpusi ierobežojumus, kādi bijušajām amatpersonām ir attiecībā uz nākamajām darba vietām. Nekādi pārkāpumi nav atklāti, skaidro raidījuma autori.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalmeiers intervijā TV3 stāsta, ka regulējums šajā ziņā ir nepilnīgs un būtu maināms. Šis neesot vienīgais gadījums.Viņš uzskata, ka bijušajām amatpersonām jāparedz kriminālatbildība, ja atklājas, ka valsts pārvaldē iegūto informāciju tās izmanto pret valsti.

Elita Dreimane valdības mājā strādājusi 20 gadus. Kancelejas direktores amatu atstāja šā gada jūnijā pēc tam, kad zaudēja pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Kopš oktobra konsultē Latvijas gāzes valdi juridiskajos jautājumos un sniedz padomus tiesvedībā pret valsti. Šis ir pēdējais zināmākais gadījums, kad amatpersona, valsts darbā iegūto informāciju tagad var izmantot privātu kompāniju labā pret valsti.

Trauksmi grozīt esošo regulējumu ceļ Konkurences padome. Arī viņu darbinieki pāriet strādāt uz uzņēmumiem un tos pārstāvošiem advokātu birojiem, kuriem padome piemērojusi miljonos mērāmas soda naudas. Tas var ietekmēt strīdus iznākumu valsts pusē, jo pretējai frontes pusei bijušais valsts darbinieks piegādā visu informāciju, ko Konkurences padome savākusi pret pārkāpēju.

"Jā, mēs saskārāmies, ka cilvēki iet pie uzņēmumiem, par kuriem notiek izmeklēšana un piedāvā savus juridiskos pakalpojumus. Un runājām ar tiesībsargājošām iestādēm, mēs konstatējām, ka daudzas nav par to domājušas, bet noslēpumi līdz ar to arī aiziet ārpus iestādes! Tieši tā darba specifika, tā virtuve, kā mēs strādājam," sacīja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!