Foto: Svetlana un Valdis Apsīši ar ģimeni
Ķeguma novadā, un jo īpaši Birzgales pagastā, daudzi zina zemnieku saimniecību "Dambenieki", kurā saimnieko Apsīšu ģimene. Svetlanai un Valdim Apsīšiem ir divas meitas - uzticamās palīdzes Sanita un Baiba, un abām māsām ir gadījies skaists un savā ziņā neparasts liktenis - tās apprecējuši brāļi, Jānis un Leons Matrosovi. Apsīšu ģimeni kuplinājušas arī mazmeitas - četrgadīgā Kristīne un septiņgadīgā Madara, kura atrod laiku gan klavierspēlei, gan dziedāšanai korī, gan tautiskām un modernām dejām. Uzreiz jāsaka, ka "darīt daudz un darīt labi" ir viena no konstatācijām, kas raksturo šo ģimeni visās paaudzēs.

Šī raksta tapšanas brīdī ir grūti izšķirties, ar ko sākt, jo Apsīši un Matrosovi vieniem saistās ar gardiem tomātiem un gurķiem, citiem ar košu puķu stādiem, vēl kādam ar rakstainiem cimdiem.

Sākums bija tāds
Saimniecība "Dambenieki" gandrīz tīrās nejaušības pēc kļuva par nelielu "uzņēmumu", kas spēj saražot produkciju ne tikai sev, bet arī citiem. Apmēram 4 gadus atpakaļ Svetlanai izdevās veiksmīgi notirgot puķu stādus, un tā radās ideja mēģināt tirgot vēl - arī dārzeņus.

Šobrīd saimniece var lepoties, ka gan novadā, gan tuvākajās pilsētās ir izveidojies pastāvīgo pircēju loks, kas atzinīgi novērtē "Dambenieku" kartupeļus, burkānus, bietes, tomātus, gurķus, kabačus, ķiplokus, garšvielas, ābolus, upenes... Pircēju skaits aug, un to nosaka gan produktu kvalitāte, jo ķīmija tiem praktiski ir sveša, gan pieņemamās cenas.

No saimniecības līdz pircēju rokām
Sanita, Svetlanas un Valda vecākā meita, ir Birzgales pamatskolas skolotāja. Viņas pārziņā ir gan mājturība, gan vizuālā māksla. Tiek atrasts laiks arī studijām Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, kā arī dejošanai vietējā dāmu deju kolektīvā "Visma". Sanita ir arī tā, kas visbiežāk dodas uz tirgiem (vasarā - praktiski katru dienu), lai iepriecinātu pilsētniekus ar lauku labumiem.

Kad jautāts, kas ir upeņu lasītājs (saimniecībā ir 20 upeņu krūmi), tad Sanita smejoties saka, ka arī šis darbiņš var diezgan droši iekrist viņai. Protams, ka lauku darbos ir nodarbināta visa ģimene. Un stāsts ir diezgan klasisks - lauku ļaudis strādā no agra rīta līdz ļoti vēlam vakaram.

Māsa Baiba ar ģimeni saimnieko netālu - "Smilgās", bet abas saimniecības ir praktiski saistītas. Baibas vīra Leona pārziņā ir graudkopība - mieži, kvieši un rudzi. Tas ir nozīmīgs saimniecības "profils". Likumsakarīgi, ka arī ar gardajiem piena produktiem Apsīši un Matrosovi ir nodrošinājušies, jo saimniecībā bez trušiem un cūkām ir arī sešas govis.

Svaigie produkti ir tikai viena daļa no tā, kas nonākt pircēju rokās. Daudzi ir iecienījuši arī "Dambenieku" sulas (tomātu, ābolu), konservācijas (salātus, kompotus, ievārījumus), Līgo laikā pilsētnieki pirka arī meijas un vainagus.

Pilsētās "Dambenieku" piedāvājums ir jau "pārbaudīta vērtība".

Arbūzu un meloņu noslēpums
"Dambenieku" saimniecība nav iedomājama bez siltumnīcām. Tās kopā jau ir piecas (siltumnīcu garumi sasniedz 14 metrus), un nākošajai sezonai top jau sestā. Siltumnīcu lielais darba rūķis ir Svetlana, un viņas entuziasma pietiek gan tomātiem, gan gurķiem, gan pipariem (kā saldiem, tā asiem), bet arbūzs nācis kā izaicinājums. Pirmais mēģinājums izaudzēt bijis neveiksmīgs, taču "firmas noslēpums" nu ir atklāts, un ir lielas cerības uz šī gada ražu. Eksperiments "Dambenieku" siltumnīcās notiek arī ar melonēm.

Svetlana ir arī prasmīga rokdarbniece. Viņa ada gan rakstainos cimdus (dūraiņus, pirkstaiņus), gan zeķes, gan citus apģērba gabalus. Jaunības gadu hobijs un vairāku darba gadu pavadīšana rokdarbu centrā "Daiļrade" ir radusi turpinājumu, lūk, šādā veidā arī šodien.

Domāju, ka daudzi piekritīs - "Dambenieku" un "Smilgu" saimnieki ir vieni no tiem daudzajiem mūsu novadā, kas apliecina optimismu laukos, lielu darba mīlestību un vēlmi attīstīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!