Foto: LETA

2015.gada valsts budžetam, par kuru trešdien, 17.decembrī, plānots galīgajā lasījumā apstiprināt Saeimā, "nav satura un tie ir tikai sabiedrisko attiecību speciālistu uzrakstīti vārdi," trešdien Latvijas Radio sacīja partijas "Latvijas Reģionu apvienība" priekšsēdētājs un Saeimas deputāts Mārtiņš Bondars.

Viņš pauda pārliecību, ka koalīcija "ar gada budžetu vēlas panākt tikai matemātiku" un aiz tajā minētajiem vārdiem politiķiem nav konkrētu paskaidrojumu. "Nevienlīdzības mazināšana, kas ierakstīta kā viena no prioritātēm, ir tikai vārdi," sacīja Bondars.

Opozīcijas deputāts norādīja, ka Saeimā bijuši ļoti skaidri signāli, ka opozīcijas priekšlikumi budžeta veidošanā netiks ņemti vērā. Kā piemēru viņš minēja notikušās diskusijas par rotaļu laukumu izveidi Liepājā. "Viens iesniegums par rotaļu laukuma izveidi Liepājā bija no pozīcijas puses, bet otrs – par laukuma izveidi citā vietā Liepājā – no koalīcijas puses. Opozīcijas bērnu laukuma izveide netiek atbalstīta," norādīja Bondars.

Līdz ar to "Latvijas Reģionu apvienība" izvēlējusies priekšlikumus neiesniegt, jo uzskata to par "papīru smērēšanu un laika tērēšanu". Tāpat Bondars sacīja, ka balsos pret šādu budžetu, jo "budžets nav tikai matemātika", bet ir nepieciešams redzēt tā devumu Latvijas iedzīvotājiem.

Jau vēstīts, ka 2015.gada konsolidētā budžeta ieņēmumi paredzēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,471 miljardu eiro apmērā apmērā. Salīdzinot ar šā gada budžetā plānoto, ieņēmumi plānoti par 209 miljoniem eiro jeb 2,97% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 283 miljoniem eiro jeb 3,9%.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā prognozēti 5,153 miljardu eiro apmērā, kas ir par 106 miljoniem eiro jeb 2,1% vairāk nekā plānots šogad, savukārt izdevumi plānoti 5,534 miljardu eiro apmērā, kas ir par 211 miljoniem eiro jeb 4% vairāk. Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 2,31 miljarda eiro un 2,147 miljardu eiro apmērā.

Jaunajām politikas iniciatīvām un citiem pasākumiem nākamgad kopumā piešķirts 180,1 miljons eiro, tostarp 161,5 miljoni eiro - ministriju jaunajām iecerēm.

Par nākamā gada budžeta prioritāti atzīta sociālā un nacionālā drošība. Aizsardzības ministrijas izdevumi pamatfunkcijām 2015.gadā pieaugs par 37,9 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!