Foto: LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) partijas "Par Dzimto Valodu!" līderu vērsto prasību tiesā neatzīst un norāda, ka prasības izskatīšana noslogos Latvijas tiesas.

Ministra izteikumi par to, ka demokrātiskā valstī nav pieļaujams, ka politiskajās partijās – organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, – darbojas un jo īpaši tās vada personas, kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā, ir viņa kā amatpersonas rūpes par savas valsts drošību, ministra viedokli pavēstīja viņa padomnieks Jānis Tomels.

"Es tiešām uzskatu, ka pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību. Demokrātiskā valstī kompetentas iestādes ir tās, kas sniedz atzinumus par personu rīcības pretvalstisko raksturu," uzsver Bordāns.

Tas, ka partijas pārstāvji Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Ilarions Girss ir vērsušies tiesā, nesagaidot šādu kompetento iestāžu atzinumus, bet izmanto ministra uz valsts drošību vērstus izteikumus savai publicitātei, diemžēl noslogos jau tā pārslogotās Latvijas tiesas.

Bordāns priecātos, ja šādos gadījumos tiktu ievērota Rietumu prakse, ka vispirms tiek uzrakstīta pretenzija un tiek lūgts izteikumus atsaukt un tikai pēc tam vēršas tiesā ar prasību. Latvijā līdz šim diemžēl ir bijis otrādi – vispirms informē žurnālistus, tad iet uz tiesu, bet otra puse par to visu uzzina pati pēdējā, secinājis ministrs.

Jau ziņots, ka partijas līderus Lindermanu, Osipovu un Girsu saniknojis ministra 30.jūlija paziņojums, ar kuru Bordāns lūdza Uzņēmumu reģistra (UR) vadītājam Ringoldam Balodim paskaidrot, kādēļ ir reģistrēta partija "Par Dzimto Valodu!", kas, pēc ministra domām, ir valstij naidīgi noskaņota.

"Demokrātiskā valstī nav pieļaujams, ka politiskajās partijās, proti, organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, darbojas un, jo īpaši, tās vada personas, kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā," paziņojumā norādīja Nacionālās apvienības pārstāvētais ministrs un piebilda, ka "šādu pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību".

Bordāns lūdza UR vadītājam sniegt skaidrojumu, kādēļ tas pieļāvis Lindermana iepriekš vadītās politiskās partijas "13.janvāra kustība" pārreģistrāciju un partijas "Par Dzimto Valodu!" reģistrēšanu. Pagaidām ministrs skaidrojumu vēl nav saņēmis.

Lindermana, Osipova un Girsa parakstītā pieteikumā Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesai lūgts uzlikt Bordānam par pienākumu publiski atsaukt 30.jūlijā Tieslietu ministrijas (TM) mājaslapā ievietoto paziņojumu. "Par Dzimto Valodu!" līderi vēlas, lai Bordāns atvainojas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par nepamatoti celto neslavu.

Tāpat no ministra Lindermans un Osipovs vēlas katrs piecu tūkstošu latu morālā kaitējuma atlīdzību. Savukārt par labu Girsam būtu piedzenama atlīdzība, kas, pēc tiesas uzskata, uzskatāma par taisnīgu.

Tagad tiesai līdz nākamajai otrdienai jāizlemj, vai lietu ierosināt vai arī prasītājiem atteikt.

Politisko partiju reģistrā šomēnes iegrāmatotas izmaiņas Lindermana dibinātajā partijā "13.janvāra kustība", kuras nosaukums turpmāk būs "Par Dzimto Valodu!".

Kā partijas darbības mērķis norādīts "pakļaut Latvijas valsts politiku valsts iedzīvotāju vispārcilvēciskajām interesēm demokrātiskā un sociāli taisnīgā valstī ar cilvēktiesību ievērošanas un nodrošināšanas visaugstāko pakāpi".

Partija jau iepriekš uzsvērusi, ka tā piedalīsies Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, lai gan divi tās līderi – Lindermans un Osipovs – nav ieguvuši Latvijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!