Foto: LETA
Valdība uz 56 balsu "pussagruvušās koalīcijas" pamata izdzīvos labi ja līdz Ziemassvētkiem, tāpēc premjeram Valdim Dombrovskim ("Vienotība") būtu jādomā par plašāka politisko spēku spektra iesaistīšanu kopīgā darbā - tā sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

"Viens ir izveidot valdību, pavisam kas cits – to noturēt. Dombrovskim ir dota liela atbildība –veidot valdību no tā, kas ir, vai arī iesaistīt visus Saeimā ievēlētos spēkus," teica Brigmanis un piebilda, ka nav nekas neiespējams un visi Saeimā ievēlētie spēki ar kādiem nosacījumiem spētu savstarpēji sadarboties.

"Tas būtu nebijis precedents Latvijas vēsturē, ja premjers pie viena galda aicinātu visu partiju pārstāvjus, lai beidzot sāktu runāt par kopīgu darbu sabiedrības saliedēšanā, atmetot sarunas par pozīciju un opozīciju," viņš piemetināja.

Brigmanis uzsvēra, ka ZZS Saeimā balsojumos atbalstīs loģiskas un pašsaprotamas iniciatīvas, taču balsos pret lietām, kas šķitīs "absolūti neiespējamas", vienlaikus gan neprecizējot, ko ar tām domājis.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Līdz ar to pašreizējais koalīcijas modelis, ko veidotu "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību. Tajā pašā laikā šāds lēmums neliedz partijām rīkoties, lai piedāvāto modeli uzlabotu, uzsvēris Bērziņš.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja "Saskaņas centrs", iegūstot 31 deputāta vietu, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, "Vienotībai" tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!