Foto: F64
Ar rīcību ap krievu valodas referendumu "Saskaņas centrs" (SC) pats sev ir radījis problēmas, jo faktiski liedzis sevi jebkad piekļūt varai un riskē arī ar politiskā spēka sašķelšanos, šādu viedokli "Latvijas Avīzē" paudis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis.

Politiķis domā, ka referenduma iniciatīva guva atbalstu, jo SC bija aizvainojums par nepaņemšanu valdībā. "Manuprāt, šis konjunktūrisms viņiem lien ārā, kamēr lindermani būtu rīkojušies šā vai tā. SC rēķināja, ka viņiem jānotur elektorāts, tāpēc jāstutē augšā valodas lieta, un tracis sāka attīstīties. Ja SC netiek valdībā, tad vismaz par varas makti jāpiesaista Rīgas krieviskais vēlētājs, nedaloties ar citiem "krievu aizstāvjiem"."

Brigmanis uzskata, ka šajā situācijā SC vairāk zaudē, nekā iegūst. "Sargi Dievs, kāda man pret viņiem līdzjūtība - nekāda! Taču saku, ka aprēķini var izrādīties stipri maldīgi. Nezinu, kas vairs vēlēsies veidot koalīciju ar SC!" uzsvēris deputāts, paužot viedokli, ka SC nokļūt pie varas esot būtiski, lai cīnītos par tiesībām nepilsoņiem vēlēt vai izbīdītu iniciatīvu krievvalodīgo blīvi apdzīvotās vietās lietot otru valodu kā "oficiālo", līdz ar ko notiktu pakāpeniska latviešu valodas svara samazināšana.

Pēc politiķa domām, SC līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs ar savu parakstu par referendumu esot radījis nopietnas problēmas arī SC Saeimas frakcijai, kurai varot draudēt šķelšanās.

"Diendienā sastopos ar viņu 31 deputātu. Tie ir dažādi ļaudis. Viena lieta ir varas centrs ārpus Saeimas, ap Ušakovu un Rīgas domi, kam jādomā par drīzām pašvaldību vēlēšanām. Otrs SC varas centrs ir ap Saeimas frakciju, ap Jāni Urbanoviču. Gadījumā, ja SC frakcija lemj Saeimā balsot par atbalstu otrai valsts valodai, prognozēju, ka viņi var arī šķelties. Man liekas, ka tur ir cilvēki, kuri nav gatavi zem tā parakstīties, kuri ir diezgan principiāli vīri un kuri būs riktīgās sprukās, ja viņus spiedīs pretēji pārliecībai. Bet lai nu Urbanovičs ir optimists, ka panāks vienotu balsojumu. Manuprāt, tādā gadījumā visi viņi tiks nolikti Kabanova līmenī. Kā zvēresta lauzēji visi jāņem ciet un jāsūta sodīt ētikas komisijā. Tās ir izrietošās konsekvences," sacījis Brigmanis.

ZZS līderis apgalvo, ka, lai arī kopā ar SC palikuši opozīcijā, ZZS uz vienu roku ar SC nemetīsies. "Paši neizvēlējāmies opozīcijas vietu, Zatlers mūs tur ielika. Nekādi saskares punkti ar SC nacionālās lietās netiek un netiks meklēti. Pilnīgi izslēgts! Jā, ir tēmas ekonomikā vai sociālās lietās, no kurām nevaram norobežoties, kur reizēm ZZS opozicionāru balsojums sakrīt ar SC viedokli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!