Foto: Valsts kanceleja, Gatis Rozenfelds

Brīvprātīgo iesaiste palīdzībā medicīnas personālam Covid-19 laikā ir pārsteidzoša – līdz šim pieteikušies 92 brīvprātīgie, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Laura Bulmane.

Iepriekš pie Samariešu apvienības vērsās Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS), un "samarieši" šo brīvprātīgo darbu koordinē.

Šobrīd vairāk nekā 30 cilvēki ir pabeiguši apmācības un ir gatavi uzsākt brīvprātīgo darbu. Kā stāsta Bulmane, brīvprātīgā darba entuziasti ir dažādu profesiju pārstāvji, ir gan jauni, gan veci palīgi. To starpā ir arī cilvēki ar invaliditāti. Tāpat ir arī skolēni, kuri gatavi iesaistīties palīdzēšanā.

Priekšnoteikums darbam ir sadarbspējīgs sertifikāts, kas apliecina Covid-19 pārslimošanu vai vakcināciju pret to. Tāpat, lai veiktu brīvprātīgo darbu, nepieciešama ģimenes ārsta izziņa un līguma parakstīšana, kurā iekļauts visu veicamo darbu apraksts. Lai veiktu brīvprātīgo darbu, jāveic apmācības, kas ilgst divas stundas un kurās tiek mācīts par darba drošību.

Veicamie darbi ir dažādi, tostarp palīdzēšana uzkopšanā, pacientu transportēšanā uz izmeklējumiem, palīdzēšana krāvējam vai pacientu nogādāšana no slimnīcas uz mājām.

"Ne visi zina, ko tas nozīmē, – palīdzēt. Ir cilvēki, kas apmācību gaitā tomēr nolemj, ka darbus veikt nevarēs," atzina brīvprātīgā darba koordinatore. Viņa zināja teikt, ka vidēji dienā brīvprātīgo darbu PSKUS veic aptuveni septiņi līdz astoņi cilvēki.

"Šis ir pirmais solis brīvprātīgajā palīdzībā saistībā ar Covid-19, un daudz kur jāattīstās, bet kopumā esmu ļoti pozitīvi pārsteigta par cilvēku iesaisti," tā portālam "Delfi" stāstīja brīvprātīgā darba koordinatore Bulmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!