Foto: Shutterstock

Pakāpeniski izglītības iestādes notiks pāreja no laboratoriskā skrīninga uz antigēnu testu izmantošanu, tādējādi arī nodrošinot biežāku testēšanu, lai varētu pārliecināties, ka mācības notiek epidemioloģiski drošā vidē, preses konferencē norādīja Veselības inspekcijas Stratēģiskās plānošanas un attīstības departamenta nodaļas vadītāja Alla Nogotkova.

Antigēnu testu izmantošanu rekomendē Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs, norādot, ka tas paātrina diagnostiku, uzlabo skrīninga pieejamību un, tā kā inficētas personas agrāk tiek izolētas, arī mazina Covid-19 transmisiju.

Lai nodrošināšu šo pāreju, 1.-3. klašu skolēni antigēnu testus veiks mājās, vecāku uzraudzībā, savukārt 4.-12. klase tos veiks skolā, ierodoties uz mācībām.

Kā rekomendēja Nogotkova, 1.-3. klašu vecāki sākumā aicināti izlasīt testa veikšanas instrukciju. Testa rezultāts parādīsies 15 minūšu laikā un to pēc tam nav nepieciešams uzglabāt.

Plānots, ka 1.-3. klašu skolēni šonedēļ saņemto testu izmantos 21. novembrī pirms atgriešanās skolā, bet 4.-12. klase testu veiks vai nu 17. novembrī skolā, vai nu 18. novembrī mājās, kā arī 21. novembrī mājās pirms atgriešanās skolā.

Tā kā trīs pašvaldībās šonedēļ atsevišķām klašu grupām mācības klātienē nenotika, tās antigēnu testu veiks 22. novembrī pirms mācībām skolā.

Līdz ar to plānots, ka skrīningā saglabāsies gan laboratoriskā metode ar kociņiem, gan antigēnu paštests. 1.-3. klasēm nedēļā būs jātaisa viens kociņu tests skolā un viens antigēnu tests mājās, savukārt 4.-12. klašu skolēniem viens kociņu tests un antigēnu tests skolā nevakcinētām personām, bet vakcinētām personām būs jāveic divi antigēnu testi skolā.

Savukārt brīdī, kad būs noslēdzies organizētais valsts iepirkums par antigēnu testu iegādi, 4.-12. klasēm plānots nodrošināt trīs antigēnu testus skolā, lai varētu pārliecināties, ka mācības notiek epidemioloģiski drošā vidē.

Ja gadījumā skolēnam, veicot antigēnu testu skolā, tas uzrādās pozitīvs, viņš dodas mājās un pēc iespējas ātrāk nodod testu arī laboratorijā, lai apstiprinātu saslimšanu ar Covid-19, norādīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ja arī laboratorijas tests uzrādās pozitīvs, skolēnam ir jāievēro mājas karantīna un jānosaka skolēna kontaktpersonas. Savukārt, ja laboratorijā veiktais tests ir negatīvs, mājas karantīnu var pārtraukt, pauda Perevoščikovs.

Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta RIS3 vienības vadītājs Uldis Berķis skaidroja, ka izglītības iestādei ir jādod iespēja mazākajiem bērniem sagaidīt savus vecākus, skolēnu ar pozitīvu antigēnu testu izvietojot atsevišķā, epidemioloģiski drošā telpā.

Ar laiku tiks uzsākts arī pedagogu un skolu darbinieku skrīnings ar antigēnu testiem, kurus veiks darba vietā. Pēc tam tiks ieviesti arī antigēnu testi kontaktpersonām, kuras ir vakcinētas, tādējādi nevajadzēs ievērot karantīnu un skolotāji varēs turpināt mācīt bērnus, norādīja Nogotkova.

Perevoščikovs atgādināja, ka patlaban ir vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums visās vecuma grupās, taču situācija joprojām ir trausla.

Viņš norādīja, ka joprojām ir nepieciešams ievērot visus pasākumus, jo skolēni ir viena no transmisijas ķēdes sastāvdaļām.

Berķis pauda, ka antigēnu testu ieguvums ir tā ātrums – veicot testu, uzreiz skolas vidē var pārbaudīt, kuras personas ir ar vīrusa nēsētāja statusu, tādējādi skolā nodrošināt augstāku epidemioloģisko drošību.

Berķis arī aicināja neaizmirst par citiem drošības pasākumiem, piemēram, rūpīgi sekot līdzi tam, vai mācību procesā nepiedalās kāda persona ar izteiktiem saslimšanas simptomiem – lai gan nevar pateikt, vai tas varētu būt Covid-19 vai sezonāla infekcija, tomēr ir jāievēro maksimāla piesardzība.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par sejas masku lietošanu, distancēšanos, skolēnu plūsmu nepārklāšanos, ventilāciju, roku mazgāšanu un dezinfekciju, kā arī atturēties no pasākumu un aktivitāšu rīkošanas, kas saistītas ar palielinātu epidemioloģisko risku.

Speciālo izglītības iestāžu skrīninga algoritms netiek mainīts, norādīja Berķis.

BIOR direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa uzsvēra, ka antigēnu tests uzreiz nosaka vīrusa klātbūtni – šis tests ir ļoti precīzi, jo ļoti reti tiek konstatēti viltus pozitīvi testi. Tomēr arī pēc šī testa veikšanas, ja tas ir pozitīvs, saslimšana ar Covid-19 jāapstiprina, veicot laboratorisko testu.

BIOR arī sagatavojuši pamācību, kā veikt antigēnu testu.

Jau ziņots, ka saslimstība ar Covid-19 valstī samazinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!