Šā gada valsts budžeta grozījumi, kurus izstrādājusi partijas "Jaunais laiks" (JL) biedra Valda Dombrovska vadītā Finanšu ministrija (FM), radījuši strīdus valdības koalīcijā, jo tajos pilnā apjomā neesot paredzēti lauksaimniekiem solītie līdzekļi.
Lai gan valsts budžeta grozījumus jau piektdien plānots izskatīt Ministru kabineta ārkārtas sēdē, FM joprojām tos nav publiskojusi. Tomēr aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka grozījumos papildus tiks sadalīti aptuveni 30 miljoni latu.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistus informēja, ka no sadalāmās naudas 27 miljoni latu paredzēti JL pārraudzītajām ministrijām. Lauksaimniekiem solīto 6,66 miljonu latu vietā budžeta grozījumos esot paredzēti tikai 3,3 miljoni latu, un ZZS frakcija un ministri nav gatavi atbalstīt šādus grozījumus.

"Mēs tiekam salikti ar JL pieri pret pieri," teica ZZS frakcijas vadītājs, norādot, ka "trūcīgie" papildu līdzekļi ir jāsadala līdzvērtīgi.

Lai gan Ministru prezidents Einars Repše šodien koalīcijas partiju brokastīs ar izpratni esot uzklausījis ZZS iebildumus un solījis tos labot, Brigmanis pieļāva iespēju, ka valdības frakcijām tiks "uzspiesta bezierunu koalīcijas disciplīna".

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) šodien paziņoja, ka gadījumā, ja februārī panāktā vienošanās par papildu līdzekļu piešķiršanu netiks pildīta, lauksaimnieki būs spiesti "spert radikālus soļus" ražošanas interešu aizstāvībai.

Likumā "Par valsts budžetu 2003.gadam" kā prioritāte budžeta grozījumos ir noteikta veselības aprūpe. Papildu līdzekļu piešķiršana tika solīta arī pašvaldību investīciju projektiem aptuveni 9 miljonu latu apmērā.

Repše aprīļa beigās vēl nenosauca tās jomas, kurām tiks piešķirts papildu finansējums, jo tas, kam nauda tiks, "būs atkarīgs no spriešanas rezultātiem, kas notiks gan valdībā, gan Saeimā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!