Foto: Valsts prezidenta kanceleja

"Domām ir spēks. Kad tūlīt cits citam vēlēsim "Laimīgu Jauno gadu!", neteiksim to tāpat vien! Ieliksim šajos vārdos labvēlību un sirsnību! Tam ir liels spēks. Spēks, kas dara stiprus mūs un mūsu Latviju," tradicionālajā gadumijas uzrunā Latvijas iedzīvotājiem teica Valsts prezidents Egils Levits.

"Es vēlu mums visiem izturību," savā gadumijas runā sacīja Valsts prezidents, īpaši izceļot mediķus, kuri ikdienā un arī šonakt cīnās par cilvēku dzīvībām. Viņš atgādināja, ka izturēt un dzīvot tālāk jāspēj visiem: slimajiem un tiem, kuri zaudējuši tuviniekus; tiem, kuri uz laiku zaudējuši darbu un ienākumus; tiem, kuri zaudējuši ticību un ir ceļā uz tās atgūšanu. "Viņiem ir vajadzīga izturība, bet vēl jo vairāk – mūsu atbalsts," teica prezidents. Levits atzina, ka ikdienas ierobežojumi un neērtības visā pasaulē no cilvēkiem prasa pacietību, taču nākamgad mūsu dzīve pamazām atgriezīsies normālajās sliedēs. "Mums jārīkojas tā, lai nākotnē mēs šo laiku atcerētos ar lepnumu – par to, kā mēs to pārvarējām," ieteica Levits.

Novēlot iejūtību, prezidents atgādināja, ka mums katram ir sava izlolotā patiesība, mūsu dažādībā ir spēks, tomēr pārdzīvojumos un dusmās nereti esam bijuši pārāk skarbi. "Atzīstu – arī es," teica Levits, mudinot uzklausīt tos, kuriem nepiekrītam, pat ja vārdi, ko dzirdam, mums nepatīk, jo arī mēs gribam, lai mūs sadzird un saprot. "Tautas gaita cauri laikiem ir piepildīta ar nepārtrauktu sarunu. Mums visiem jārūpējas, lai tā noritētu cilvēcīgi un cieņpilni," atgādināja Levits.

"Krīze mums ir daudz liegusi, bet tā ir arī pavērusi jaunas iespējas," teica Valsts prezidents, novēlot visiem drosmi un atgādinot, ka esam sīksta, spītīga un drosmīga tauta. "Mums ir talants, mums ir darbaspējas un mums ir Latvijas dabas dotās priekšrocības," teica Levits, novēlēdams sev un visiem citiem drosmi mainīties, jo laiks pēc krīzes būs citādāks. "Būs vajadzīgi lieli mērķi. Būs vajadzīga drosme atzīt kļūdas un no tām mācīties. Būs vajadzīga drosme turpināt," sacīja Levits.

Vecgada vakarā tradicionālo uzrunu teica arī Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. "Mēs esam stipra nācija, mēs esam pierādījuši, ka neviens pretinieks nav par lielu," teica Kariņš, aicinot kopīgi rūpēties, lai pašu bažas, bailes un nogurums nekļūtu par ienaidnieku.

"Šī neierastā situācija ir parādījusi, cik daudz spējam izdarīt, kad rīkojamies kopā, bet cik slikts ir iznākums, kad domājam tikai katrs par sevi," teica Kariņš, uzsverot, ka pasaules vēsturē 2020. gads paliks kā Covid-19 pandēmijas laiks, un tas ir skāris mūs visus. Aizejošo gadu Ministru prezidents nosauca par izturības un pārbaudījumu gadu, norādot, ka Covid-19 pandēmija ir viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar kuru saskaramies kopš valsts neatkarības atjaunošanas. "Tas no katra ir prasījis īpaši augstu pacietību, atbildību, sapratni un tālredzību. Dažos tas ir radījis apjukumu, taču lielo vairumu tuvinājis kopējā cīņā," atzina Kariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!