Als Kapone te justos kā mājās: visaptveroša korupcija, oligarhu vara un uzņēmēju slepkavības raksturo šībrīža situāciju, kas vairāk atgādina Čikāgu 20. gadsimta 20. gados, nekā Eiropas Savienības dalībvalsti 2008. gadā. Tā mūsdienu Latviju ataino žurnāls "Business Week".
Izdevums pauž bažas par to, ka Latvijas uzņēmējdarbības vide atgriežas 90. gadu situācijā, kad toni noteica puskrimināli "biznesmeņi" un korumpēti ierēdņi. Par to, pēc "Business week" domām, liecinot gan Ventspils mēram Aivaram Lembergam izvirzītās apsūdzības, gan tiesnešu Beatrises Tāleres un Irēnas Poļikarpovas notiesāšana par kukuļņemšanu, kā arī plašu publicitāti guvušais KNAB vadītāja Alekseja Loskutova un bijušā premjerministra Aigara Kalvīša konflikts. Savukārt pieminot uzņēmēja Aigara Lūša un Ellas Ivanovas slepkavības, žurnāls tās saista ar 90. gados ieslodzītiem noziedzniekiem, kas beidzot iznākuši no cietuma un sākuši kārtot vecus rēķinus.

Par spīti minētajam, valsts aģentūras raksturo Latvijas uzņēmējdarbības vidi kā progresīvu, modernu un pilnu investīciju iespējām, norāda "Business Week", kā piemēru minot Latvijas investīciju un attīstības (LIAA) mājaslapā internetā izvietotos datus. Tur publicētie dati par Latvijas ekonomikas straujo izaugsmi visumā ir piesaistījuši ārvalstu uzņēmēju interesi, liekot tiešajiem ārzemju kapitālieguldījumiem Latvijā strauji pieaugt, ceturtā daļa no 60 000 Latvijā reģistrēto uzņēmumu finansē vai pieder ārzemniekiem, atsaucoties uz LIAA datiem, vēsta žurnāls.

Tomēr atsevišķi investori uzskata, ka situācija nav nemaz tik rožaina. Piemēram, starptautiskā vairumtirdzniecības un noliktavu uzņēmuma "B&S international" pārstāvis Teo Postma "Business Week" esot paudis, ka Latvijā valda pārmērīga birokrātija un runas par uzņēmējdarbībai draudzīgu vidi neatbilst darbiem. Pēc Postmas teiktā, galvenā problēma ir atbalsta un lemtspējas trūkums valdības līmenī. Reģionos lēmumi tiek pieņemti, taču katrs domā par savu lauciņu un nav neviena, kas rūpētos par kopējo stratēģiju.

Savukārt kāds Lielbritānijas pilsonis vārdā Basims, kas Latvijā darbojies nekustamo īpašumu jomā, žurnālam sūdzējies, ka ticis apkrāpts. Kāds Latvijas uzņēmējs esot viņam izkrāpis nekustamos īpašumus un naudu, "iesmērējot" ar parādiem apgrūtinātu īpašumu.

Arī "Transparency International" (TI) valstu korupcijas indekss, kurā Latvijai piešķirtais reitings ir nedaudz zemāks par apmierinošu (4,7 no 10), liecinot par problēmām. TI pārstāvis žurnālam paudis, ka Latvijas cīņā pret korupciju "iestājusies stagnācija".

Turpretīm LIAA un Ārvalstu investoru padomes pārstāvji "Business Week" pauduši optimistiskas prognozes par turpmāko investīciju vides attīstību Latvijā. Nesenos korupcijas skandālus viņi vērtējuši kā "labas ziņas investoriem", jo tas liecina, ka tiesībsargājošām iestādēm ir gan vēlme, gan iespējas cīnīties ar kukuļošanu. Tomēr LIAA atzīst, ka globālās ekonomikas problēmu dēļ investīciju apjoms šogad varētu kristies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!