Foto: DELFI

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvuzraugs "Hill International" pēc tikšanās ar bibliotēkas būvnieku - Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA) - guvis pārliecību par NBA finansiālo spēju projektu pabeigt laikā un atbilstoši augstākajiem kvalitātes standartiem, teikts "Hill International" viceprezidenta un rīkotājdirektora Austrumeiropā un NVS valstīs Pītera Soketa paziņojumā.

Paziņojumā teikts, ka bibliotēkas pasūtītājs Kultūras ministrija (KM), "Hill International" un NBA panākuši kopēju vienošanos par bibliotēkas ēkas pabeigšanu šā gada novembrī un tai sekojošu ēkas nodošanu ekspluatācijā un iekārtošanu.

"Lai gan viedoklis par to, kā šo mērķi sasniegt, triju pušu starpā sākotnēji var būt atšķirīgs un arī ekspertiem var būt atšķirīgs viedoklis par projekta vadību un pabeigšanu, pušu starpā ir vienprātība," norāda Sokets.

"Hill International" paziņojumā uzsvērts, ka vairāku trīs pušu sapulču laikā NBA ir atkārtoti apstiprinājusi savu apņemšanos pabeigt darbus laicīgi, kā arī to, ka darbu temps tiks palielināts, nolīgstot vairāk strādnieku un sākot strādāt pie vairākiem darbiem vienlaicīgi.

"Šī "dabiskā" līguma izpildes procesa ietvaros tiek izskatītas dažādas idejas un viedokļi un tiek novērtēts finansiālais stāvoklis un projekta naudas plūsma. Šim procesam nevajadzētu izraisīt sabiedrības satraukumu vai skandālu. Tas būtu jāuzskata par celtniecības darbu virzības dabisku sastāvdaļu," paziņojumā uzsver Sokets.

Jau ziņots, ka LNB būvdarbu norise "Gaismas pils" būvuzraugam rada nopietnas bažas par būvuzņēmēja - NBA - finansiālo stabilitāti.

Šādu brīdinājumu LNB būvuzraudzības darba grupas vadītājs "Hill International" pārstāvis Karloss Reparazs izteica KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājam Uldim Lielpēteram adresētā vēstulē, kas nonākusi portāla "Delfi" rīcībā.

Kā raksta "Delfi", pagājušā gada nogalē izsūtītajā vēstulē, kuras temats ir "Vispārīgi komentāri par darbiem būvlaukumā", "Hill International" klāsta, ka vēlas uzsvērt ministrijai galvenās problēmas, jo "mums arvien lielākas bažas rada būvlaukuma darbu vadība un virzība".

Jau ziņots, ka LNB būvē NBA, ko veido trīs Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Ja viss notiks, kā plānots, bibliotēka durvis vērs 2013.gada 1.septembrī. "Gaismas pils" radīšana būs ilgusi aptuveni 22 gadus - projekts tika sākts jau 1989.gadā. Projekta "Gaismas pils" mājaslapā pirmais ieraksts ir datēts 2005.gada 3.janvārī, kad KM iesniedza valdībā grozījumus likumā par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!