Foto: AFP/Scanpix/LETA

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) sākusi testēt jaunas ierīces, kas uztver drona signālu un vietu, no kurienes bezpilota lidaparāts tiek vadīts. Svētdien Rīgas maratonā par neatļautu drona pacelšanu aviācijas uzraugi piemēros arī normatīvajos aktos paredzētos sodus, vēstī raidījums "LNT Ziņas".

CAA ar speciālajām ierīcēm Rīgā ik dienu fiksē vidēji 50 bezpilota lidaparātus. Lielākā daļā gadījumu atļauju veikt dronu pacelšanu tā īpašnieks nav spējis uzrādīt.

Rīgas maratons būs viens no pirmajiem pasākumiem, kur par neatļautu drona pacelšanu aviācijas uzraugi piemēros arī normatīvajos aktos paredzētos sodu.

Drona izmantošanai Rīgas maratona laikā CAA izsniegtas vien trīs atļaujas. Pērējiem, kas bezpilota lidaparātus izmantos nesankcionēti, var piemērot arī administratīvo sodu 150 līdz 3000 eiro apmērā, "LNT Ziņām" skaidroja CAA Bezpilota gaisa kuģu lidojumu drošuma nodaļas inspektors Ilmārs Ozols

Saskaņā ar CAA vēstīto jaunās iekārtas spēj uztvert gan signālu no paceltā bezpilota lidaparāta, gan arī noteikt vietu, kur atrodas persona, kas dronu vada.

Galvaspilsētā bezpilota lidaparātu uztvērēji uzstādīti vairākās vietās, tostarp "Saules akmenī".

Sestdien CAA ekspertiem veicot preventīvo pārbaudi, pārkāpumos Rīgā pieķerti 19 dronu īpašnieki, kuri pagaidām saņēmuši tikai brīdinājumu. Savukārt, ja aviācijas uzraugi neatļautu drona pacelšanu fiksēs rīt, tad pārkāpējiem noformēs administratīvā pārkāpuma protokolu.

Nozari pārraugošās institūcijas cer, ka dronu lietošanas kontroli atvieglos jaunais regulējums, kas stāsies spēkā jau šoruden. Paredzēts, ka, lai saņemtu atļauju pastāvīgiem lidojumiem, būs jākārto teorētisko un praktisko zināšanu tests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!