Foto: DELFI
Šobrīd kopējais uz Afganistānu caur Latviju nosūtīto ASV nemilitāro preču kravu apjoms sasniedzis 5000 konteineru.

Nosūtāmo kravu apjomi arvien turpina pieaugt, informēja ārlietu ministra preses sekretāre Una Pušpūra.

"Var teikt, ka ar ASV kravu transportēšanu esam iedibinājuši regulāru dzelzceļa pārvadājumu satiksmi no Rīgas uz Afganistānu," sacīja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Ministrs norāda, ka pirmais ASV nemilitāro kravu izmēģinājuma vilciens no Latvijas uz Afganistānu tika nosūtīts 2009.gada pirmajā pusē. Savukārt diplomātiskās aktivitātes, piedāvājot Latvijas infrastruktūru un loģistikas pakalpojumus ASV militārā kontingenta Afganistānā apgādes nodrošināšanai, tika uzsāktas jau 2008.gada otrajā pusē.

LETA jau ziņoja, ka Latvija vēlas uzņemties "vadošās valsts" lomu nemilitāru kravu tranzīta nodrošināšanai uz Afganistānu. Ar premjera Valda Dombrovska (JL) rīkojumu izveidota speciāla darba grupa, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar iespēju Latvijai uzņemties "vadošās valsts" lomu nemilitāru kravu tranzīta nodrošināšanai caur Latviju uz Afganistānu NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku atbalstam.

Proti, Latvija aktīvi mēģina piesaistīt arī citu NATO dalībvalstu un partnervalstu kravas, kuru bruņotie spēki ir izvietoti Afganistānā. Vienlaikus šajā procesā mūsu valsts saskārusies ar asu kaimiņvalstu konkurenci.

Satiksmes ministrijas (SM) aprēķini liecina, ka no viena konteinera vai citas adekvātas kravas vienības mūsu valsts iegūst līdz pat 500 eiro (350 latiem), savukārt no viena vilciena sastāva - vismaz 30 000 eiro (21 000 latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!