Atjaunotais Centrālcietuma 2.korpuss atbilst Eiropas standartiem, šodien korpusa prezentācijas pasākumā norādīja ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Vitolds Zahars.
Saskaņā ar Eiropas standartiem, katram ieslodzītajam ir jābūt 4 kvadrātmetriem telpas un atjaunotajā korpusā divvietu kameru platība ir 8 kvadrātmetri. Savukārt sešvietu kameru platība ir 18 kvadrātmetri, kas savukārt atbilst Latvijas noteiktajiem standartiem.

Pavisam izremontētajā korpusā ir 69 kameras ar 170 vietām. Tostarp astoņas kameras ir ar sešām vietām, bet pārējās kameras ir divvietīgas. Pirms rekonstrukcijas šajā korpusā atradušies 380 ieslodzītie. Katrā kamerā ir tualete, karstais un aukstais ūdens.

Korpusam ir četri stāvi, telpu kopējā platība - 1 560 kvadrātmetri. Korpusa 2. un 3.stāvu koridori ir galeriju tipa.

Rekonstrukcijas procesā izbūvētas nepieciešamās korpusa inženiertehniskās komunikācijas un drošības sistēmas - apsardzes un ugunsdzēsības signalizācijas, videonovērošanas un sakaru sistēma.

Kameru sienas un grīdas aprīkotas ar pretuzlaušanas ierīcēm. Veikta korpusa ārējo sienu notīrīšana un pārklāšana ar aizsargslāni.

Šajā korpusā ieslodzītos sāks ievietot no maija sākuma. Centrālcietuma 2.korpuss ir izmeklēšanas cietums, kur atradīsies personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums un kuras vēl nav notiesātas. Viens apcietinājumā esošs ieslodzītais dienā valstij izmaksā Ls 2,10, bet notiesātais - Ls 3,59.

Tieslietu ministre Ingrīda Labucka teica, ka līdz ar šī korpusa atklāšanu ir sperts liels solis apstākļu uzlabošanā ieslodzījuma vietās. Ministre arī izteica vēlējumu, lai ieslodzīto būtu uz pusi mazāk nekā šobrīd.

Iepriekš Centrālcietumā kapitālais remonts ir veikts 1.korpusā un daļēji arī - 4.korpusā. Savukārt steidzami remonts būtu nepieciešams Centrālcietuma slimnīcai.

Laikā no 1996.gada remonti ir veikti vairākos cietumos - Matīsa, Grīvas, Jelgavas, Brasas un citur, un patlaban civilizētos apstākļos mīt 4 500 ieslodzītie, kas ir aptuveni puse no visiem. Jauns korpuss tiek celts Matīsa cietumā, kas tiks pabeigts šā gada novembrī

Pēc Zahara teiktā, ja līdzekļi būs pietiekami, cietumu rekonstrukciju varētu pabeigt 2005.gadā. Šogad investīcijām atvēlēts 1 250 000 latu, bet nākamajā gadā tās, iespējams, tiks samazinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!