Foto: LETA
Saeima ceturtdien ievēlēja astoņus Saeimas pārstāvjus Centrālajā zemes komisijā (CZK), kā arī tās priekšsēdētāju, par kuru atkal kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis, šoreiz – bijušais satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Par Auguli kā CZK priekšsēdētāju aizklātajā balsojumā nobalsoja 83 deputāti, pret bija astoņi, bet atturējās trīs.

Iepriekš CZK divus Saeimas sasaukumus pēc kārtas vadīja bijušais ZZS deputāts Staņislavs Šķesters, kurš kandidēja arī šajās vēlēšanās, bet 11.Saeimā netika ievēlēts.

Oktobrī kļuva zināms, ka Valsts policijai prokuratūras uzdevumā tomēr būs jāizmeklē Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatēto iespējamo prettiesisko rīcību dienesta transportlīdzekļa izmantošanā CZK laikā, kad to vadīja Šķesters. Process sākts par CZK amatpersonu iespējamo prettiesisko rīcību dienesta transportlīdzekļa izmantošanā un grāmatvedības dokumentu kārtošanā, kas izdarīta 2010.gadā.

"Saskaņas centru" komisijā atkal pārstāvēs Artūrs Rubiks un Jānis Tutins. "Vienotību" pārstāvēs Jānis Lāčplēsis, Zatlera Reformu partiju – Kārlis Eņģelis un Juris Viļums, VL-TB/LNNK pārstāvēs Raivis Blumfelds, bet Neatkarīgo deputātu grupu – Gunārs Rusiņš.

Saskaņā ar likumu par zemes komisijām CZK sastāvs ir šāds: astoņi Saeimas deputāti, pa vienam pārstāvim no Valsts zemes dienesta, Zemkopības ministrijas, Valsts meža dienesta, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Universitātes, Ģenerālprokuratūras, Finansu ministrijas, Pašvaldību savienības, Latvijas Hipotēku un zemes bankas, Ekonomikas ministrijas un Rīgas pilsētas zemes komisijas, kā arī CZK darba grupas pārstāvis.

Pēc attiecīgo iestāžu un organizāciju ieteikuma un ar komisijas locekļu piekrišanu komisijas sastāvu apstiprina Saeima. CZK darbā var pieaicināt ar padomdevēja balsstiesībām dažādu nozaru speciālistus, kā arī sabiedriski politisko un sabiedrisko organizāciju pārstāvjus.

Saskaņā ar likumu Saeima CZK izveido zemes reformas darbu koordinēšanai un tiesiskai nodrošināšanai. CZK koordinē pilsētu domju un pagastu padomju zemes komisiju darbu un kontrolē pieņemto lēmumu atbilstību likumiem. Tāpat CZK nosaka kadastrālās uzmērīšanas un zemes vērtēšanas darbu izpildes termiņus, kā arī veic citus uzdevumus.

Jau vēstīts, ka pēc Šķestera publiskajiem izteikumiem, ka VK it kā izplatot nepatiesu informāciju, valsts kontroliere Inguna Sudraba portālam "Delfi" pauda par to neizpratni un informēja, ka VK tomēr varētu vērsties pie ģenerālprokurora, lai vērtētu Šķestera atbildību par CZK revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem degvielas uzskaitē.

"Varu apliecināt, ka nevienu litru degvielas es no valsts neesmu nozadzis – tas, kur es pats braucu, tur es pērku pats likumīgi. [..] Ar pavadzīmēm arī viss ir kārtībā, ja VK ir kaut kādi jautājumi, tad viņi lai griežas un tiek skaidrībā," augustā LTV priekšvēlēšanu debatēs VK revīzijas atzinumu komentēja otro termiņu CZK vadībā esošais Šķesters. Uz jautājumu, vai VK izplata nepatiesu informāciju, deputāts atbildēja: "Tieši tā. Kur ir kāda apsūdzība vai nodots kādai krimināllietai, vai tamlīdzīgi?"

Sudraba portālam "Delfi" skaidroja, ka VK revīzijā konstatēts, ka CZK priekšsēdētājs pērn saskaņā ar aizpildītajām ceļazīmēm 17 reizes no 87 gadījumiem dienesta transportlīdzekli ir izmantojis braucieniem uz Rēzeknes novadu, kurā ir Šķestera pastāvīgās dzīvesvietas adrese, un atpakaļ, kopā nobraucot 8610 kilometrus, par ko no valsts budžeta līdzekļiem ir samaksāti 493 lati.

VK iepriekš informēja, ka CZK gada pārskatā ir apstiprināti ar iestādes darbību nesaistīti degvielas izdevumi 1940 latu apmērā jeb 81% no pērn izlietotā degvielas apjoma, un tas ietekmē CZK vadības apliecinājuma ticamību.

VK revīzijas ziņojumā skaidrots, ka atbilstoši starptautiskajam revīzijas standartam jēdziens "krāpšana" attiecas uz "apzinātu rīcību, kas ietver maldināšanu ar mērķi iegūt netaisnas vai nelikumīgas priekšrocības", bet krāpšanu, kurā iesaistīti vadības pārstāvji, dēvē par "vadības līmeņa krāpšanu".

Ņemot vērā, ka CZK 2010.gada izdevumi degvielai veido 77% no "Izdevumiem krājumiem" un to, ka komisijas priekšsēdētājs "ir sagrozījis grāmatvedības attaisnojuma dokumentus par dienesta transportlīdzekļa izmantošanu, ir konstatējama "vadības līmeņa krāpšana"," secināja VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!