Saeimas divas lielākās frakcijas - partija "Jaunais laiks" (JL) un Tautas partija (TP) - ir vienojušās, ka jaunais valsts kontrolieris tiks vēlēts 20.decembra parlamenta plenārsēdē, kad paredzēts arī otrajā lasījumā izskatīt 2005.gada valsts budžeta projektu.
Par to informēja JL frakcijas deputāts Edgars Jaunups.

Līdz ar to Raits Černajs nevarēs atkārtoti kandidēt uz valsts kontroliera amatu.

20.decembrī stāsies spēkā Valsts kontroles likuma grozījumi, kas nosaka, ka valsts kontroliera pilnvaru termiņš tiek saīsināts no septiņiem līdz četriem gadiem un ka vienu un to pašu personu valsts kontroliera amatā var ievēlēt tikai uz diviem termiņiem.

Līdz ar to Černajs, kuru atkārtoti šajā amatā vēlējās redzēt Zaļo un zemnieku savienība, nevarēs kandidēt. Toties viņam pienāksies Valsts kontroles likuma grozījumos paredzētais atlaišanas pabalsts triju mēnešalgu jeb 7500 latu apmērā. To Černajs nevarētu saņemt, ja valsts kontroliera vēlēšanās notiktu pirms 20.decembra.

TP frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš aģentūrai LETA prognozēja, ka valsts kontroliera vēlēšanas būs ilgas, jo būs jārīko vairākas balsošanas kārtas.

Lagzdiņš atzina, ka TP frakcija vēl šaubās, vai ir lietderīgi valsts kontroliera vēlēšanas un 2005.gada valsts budžeta apstiprināšanu rīkot vienā dienā, jo abiem jautājumiem būs nepieciešams daudz laika.

Kā ziņots, izvirzīti vairāki kandidāti valsts kontroliera amatam.

Zaļo un zemnieku savienība nolēma valsts kontroliera amatam atkārtoti virzīt Černaju.

Tautas partija valsts kontroliera amatam virza AS "Parex banka" viceprezidenta vietnieci Ingūnu Sudrabu, kura pirms darba bankā vairāk nekā desmit gadus strādāja Finanšu ministrijā. Savukārt partija "Jaunais laiks" šim amatam izvirzījusi Valsts kontroles padomes locekli Gunu Kalniņu-Priedi.

Latvijas Pirmā partija pēc vairāku kandidātu izvērtēšanas nolēmusi valsts kontroliera amatam virzīt Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāju Sandru Vilcāni.

Opozīcijā esošā politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" valsts kontroliera amatam izvirzījusi savu partijas biedru Eduardu Žemaiti-Dziceviču.

Kā iepriekš atzina satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP), tā kā koalīcijas partneri ir izvirzījuši vairākus kandidātus, Koalīcijas padomei pirmdien, 13.decembrī, būs jāvienojas, kuru no tiem atbalstīt Saeimas balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!